Smedslätten är en idyllisk småstad i den stora staden. Äppelträdgårdar och skogspromenader utmed Mälaren är uppskattat när man söker lugnet. Kontrasten till lugnet är närheten till city – att kunna cykla till jobbet är en ynnest när andra sitter i bilkö.

Under den varmare årstiden går man gärna till Solviksbadet och där finns både fin sandstrand och bryggor samt ett populärt utomhusgym. Elljusspåret invid Solviksbadet är också flitigt använt av Brommabor. För den tennisintresserade finns Smedslättens tennisklubb.

Vintertid ligger en av områdets mest populära pulkabackar i närområdet. Mälarens underbara strandpromenader lockar till härliga promenader alla årstider och vintertid kan man åka skidor på isen eller ta en skridskotur på isen.

Nockebybanans (12:ans) station ligger vid Smedslättstorget vilket gör att man snabbt tar sig in till stan. På närmare håll finns mataffär både på Ålstensgatan och i Smedslätten.

Smedslättskolan (F-5) ligger i området och här har vår kronprinsessa gått sina första skolår. För de äldre barnen finns Äppelviksskolan (6-9), också inom kort promenadavstånd. Flera förskolor finns i närområdet.

Smedslätten symboliserar verkligen trädgårdsstadens ideal om lummiga villaträdgårdar och vacker 20-talsbebyggelse.