Kungsholmen präglas av närheten till vatten och Kungsholms ön är uppdelad i flera stadsdelar; Kungsholmen, Marieberg, Fredhäll, Kristineberg, Hornsbergs strand och Stadshagen. Östra delen är ganska låglänt, medan den västra är desto mer kuperad. Stadshagsplan ligger 47 meter över havet och är den högsta punkten på Kungsholmen.

Norr Mälarstrand och Kungsholms Strand finns för den promenad- eller joggingsugna, Kungsholmstorg med sitt utbud och Västermalmsgallerian med all tänkbar service. Närheten till vatten märks av genom båtklubbar, sandstränder, klippbad vid Fredhäll och badbryggor vid Hornsbergsstrand. På Kungsholmen bor du lugnt med ett stort utbud av mataffärer, shopping, kaféer och restauranger. Ät och drick i godan ro medan kvällen faller över Kungsholmen och dig, sedan promenerar du sakta hem längs någon av vattenlinjerna, med den vackra stadssiluetten som vy.

Kommunikationerna är ypperliga med tunnelbanans blå och gröna linje, innerstadsbussarna och bussar mot västerort. Rålambshovsparken är Kungsholmens gröna oas. Här hittar du bland annat parklek, skatebordramp, boulebanor, amfiteater och härliga gröna ytor att njuta av.

På Kungsholmen ligger Stockholms Stadshus och Stockholms rådhus. Stockholms Stadshus är ett verk av arkitekten Ragnar Östberg och invigdes 1923. Stadshuset räknas som ett av Sveriges främsta byggnadsverk i nationalromantiska stil med kända salar som Blå hallen, Gyllene salen, Rådssalen och Prinsens galleri. Stockholms rådhus är beläget på Scheelegatan 7 och där har Stockholms tingsrätt sitt säte. Huset stod färdigt 1915 och ritades av arkitekt Carl Westman, huset är rikt på konstnärlig utsmyckning.