Grönviksvägen 50

8 rok 17 900 000 kr 228 Kvm Villa

Högt upp med magnifik Mälarutsikt

På Grönviksvägens topp, på en lugn liten återvändsgränd, ligger denna fantastiska villa som varit i samma familjs ägo sedan 1940. Här har familjehistoria skapats och här har man trivts i flera generationer. Man förstår att det är svårt att skiljas från ett så kärt och älskat hus men också att tiden nu är kommen för en ny familj att ta över och trivas i huset. Läget är unikt med det fantastiska ljuset som bäddar in huset, oavsett klockslag och årstid. Ögat kan vila långt bort, på andra sidan Mälaren. Villan bjuder på en representativ hall, spatiös sällskapsdel, rymligt vardagsrum med öppen spis. Matsal i anslutning till kök och med utgång till altan. Kök med öppen spis och matplats. Ett övre plan med 3-4 sovrum, allrum med öppen spis och badrum samt två altaner och en öppen trappa till vindsplanets stora rum och fantastiska utsikt. Källarplanet rymmer groventré, garage med plats för två bilar, gott om förråd, wc, spa-avdelning och tvättstuga mm. Nära Höglandstorget med förskola, skola och kommunikationer. Ett boende med utsikt över Mälaren där själen får ro.

I denna villa får både familj och vänner plats. De fina proportionerna av rummen skapar hemtrivsel. Vardagsrummet rymmer stort möblemang och i matsalen får det stora bordet plats. Vintertid sprakar brasan i den öppna spisen i vardagsrummet och genom de stora fönstren kan man se ut över gränden och Mälaren.

Köket är husets hjärta. Här tänder man brasan både tidiga mornar och till vardagsmiddagen. Sommartid öppnar man köksentrén och grillar eller njuter av frukosten utanför växthuset. Middagen intas gärna på altanen utanför vardagsrummet. Varma sommardagar bjuder trädgården på flera uteplatser. Växthuset kan dessutom bidra med fina grönsaker till middagen.

Övre plan rymmer idag 3 sovrum och ett stort allrum, med öppen spis, som enkelt kan delas av till ytterligare 1 sovrum. Badrummet rymmer dusch, wc och dubbelhandfat. Från övre planets allrum och från "Master bedroom" kommer man ut på den längsgående altanen från vilken man har en fantastisk utsikt. På husets gavelsida finns ytterligare en altan med förmiddagssol och fantastisk utsikt.

Via den öppna trappan kommer man till vindsrummet, idag ett mycket stort öppet rum som enkelt kan delas av till sovrum och allrum. Från den breda vindskupan med stort fönsterparti ser man ännu längre bort! Och man ser Mälarens vackra vattenyta där solen glittrar fina sommardagar.

Källarplanet har groventré via garaget som rymmer två bilar och verkstadsdel. En dröm för den som gillar att mecka. Svalen bjuder praktisk förvaring av ytterkläder och invid svalen finns tvättstuga, spa, matkällare, förråd, wc och husets bergvärmeanläggning. En perfekt källare med plats för allt man kan vilja förvara.

Ett vackert hus som bjuder på hemkänsla, vackra originaldetaljer och ett modernt boende för familjen i farten.

Högt upp med magnifik Mälarutsikt
Närområdet

Perfekt läge på en lugn och mysig återvändsgata i Höglandet. Här kan barnen lära sig cykla utan att man behöver vara rädd för trafiken. På närliggande Höglandstorget finns förskola och populära Höglandsskolan F-9. Närmaste spårvagnshållplats är Höglandstorget. 12:an tar dig snabbt in till stadens puls.

Närliggande Ålstensgatan lockar med brödbutik, fiskaffär, gelateria, affärer med både mat, kläder, blommor, inredning, m.m. På Höglandstorget ligger det bland annat en frisörsalong, tapetseri och biograf. Oavsett vad man behöver så finns det mesta inom Brommas gränser att hitta. Reser man i jobbet uppskattas närheten till Bromma Flygplats.

Nockeby Torg ligger även det inom kort promenadavstånd och där finns Engströms Livs med postavdelning, apotek, blomsteraffär, klädbutiker, bageri/konditori, kemtvätt, skomakeri och sushirestaurang, pizzeria med mera.

Närheten till Mälaren är fantastisk alla årstider. Ålstens båtklubb, restaurang Bryggan, strandpromenader och bad finns minuter bort. Längs med Mälaren kan man gå från Höglandet till Alvik och man passerar då både Ålstensängen och Solviksbadet. Sommartid finns här möjlighet till bad och lek på ängar och stränder. Vintertid kan man skida på ängarna eller åka skridskor när isen tillåter. Invid Ålstensängen ligger en av områdets mest populära pulkabackar. Våren är snart här och sista april brukar våren välkomnas med en härlig majbrasa på Ålstensängen. Vi hoppas den traditionen fullföljs även i år.

Är man riktigt promenadsugen går man ända från Höglandet till Alviks Torg och tar spårvagnen, vår kära 12:a, tillbaka till Höglandstorget. Sedan tar det inte många minuter innan man är hemma på Grönviksvägen 50.

Trädgård

I trädgården växer äppelträd och persikoträd, vintergröna barrväxter, typ tuijas. Mot gatan växer en ligusterhäck. Övriga växter i trädgården är magnoliabuske, pioner, rododendron, hansarosor, rosbuskar, rosrabatt och syrenbuskar. Vid dammen växer bambubuskar. Röda vinbär finns också och i växthuset finns en kraftig vinranka som ger underbara druvor samt ett fikonträd.

Läs mer

Säljarens ord

Nu är det dags för ny familjehistoria att skrivas! Och visst har det skrivits historia på Grönviksvägen 50 genom åren.

På den lugna återvändsgränden vid gatans högsta topp har våra barn dragit varandra i skrindor, cyklat sina första trevande sträckor längs den lugna gränden och under vintrarna byggt snöiglos i plogvallarna med barnen på gatan.

Med åren har den mysiga tomten nyttjats både som lekplats och till kalas. I trädgården växer bland annat Magnolia, Pioner och Rhododendronbuskar. Ett underbart persikoträd blommar fantastiskt på våren och ger söt härlig frukt på hösten. Barnen har under somrarna njutit av röda vinbär, äpplen och rabarber. I trädgårdens växthus njuter man så väl tidig vår som höst. Här växer det söta kärnfria druvor och direkt utanför växthuset porlar vattnet i dammen. Fiskarna får flytta med oss till vårt nya boende men dammen blir kvar.

När min morfar köpte huset 1940 var det just för den fantastiska utsikten och gränden som skapar ett lugn utan onödig trafik. Under unga år, när första generationen bodde i huset var garaget hjärtat för ”Bromma MG-service”. Under sena nätter mekade vi med förgasare, slipade bilplåtar, och provstartade trimmade motorer - allt under tiden mormor bodde en våning upp. För det mesta var hon väldigt glad åt sällskapet och alla trevliga pojkar i huset. Just det har fortsatt med våra egna barn och kompisar som skruvat med både cyklar, mopeder och bilar i garaget.

Vi har använt dörren i källaren som vår entré, dels för att det genom åren varit mycket aktivitet i garaget men även för att källaren innanför garaget fungerat som en perfekt groventré med gott om förvaring. I källaren finns också den väl tilltagna matkällaren som håller sig sval långt in på sommaren.

Köket är verkligen husets hjärta! Den välkomnande öppna spisen byggde vi redan 1985 och den har använts flitigt sedan dess. Här kan man ha stora middagsbjudningar där sällskapet runt spisen blivit en självklarhet. Vill man istället använda grillen så går det enkelt att nå grillens naturliga plats genom köksdörren på husets baksida. Entrévåningens stora och ljusa sällskapsytor och det inbjudande köket har bjudit till många härliga fester och middagar med släkt och vänner.

Den breda trappan leder en upp till huset övre våning med sovrum och sällskapsytor. Övervåningen bjuder på en fantastisk utsikt och balkonger i två väderstreck. Här finns sovrum med inbyggd förvaring och linneskåp. Husets största balkong, som löper längs hela framsidan, går att nå både från sällskapsrummet och det största sovrummet. På den stora balkongen har vi firat in det nya året många gånger och njutit av utsikten över Mälaren.

Från den inredda vinden har man en magisk utsikt över öarna utanför Ålsten, båtarna och husen på andra sidan. Vinden har för oss fungerat både som sällskapsrum och sovrum när barnen blivit större. Här finns gott om gömd förvaring i kattvindar.

Dags att summera - här har vi njutit av den lugna miljön på gränden, den prunkande trädgården, soliga balkonger, originaldetaljer som varsamt renoverats genom åren och en magisk utsikt över vattnet. En sak är säker, här trivs man, oavsett om man vill ha lugnet eller sällskap med vänner och familj.

När vi nu, efter våra drygt 33 år, lämnar över huset till nästa ägare är det förstås med en känsla av vemod. Men vi hoppas att den familj som tar över huset kommer njuta av det på samma sätt som vi fått göra i alla dessa år.
Tack Grönviksvägen för alla fina minnen som vi tar med oss.

Eva & Christer Ekermann, med nu 3 vuxna barn.

Nu är det dags för ny familjehistoria att skrivas! Och visst har det skrivits historia på Grönviksvägen 50 genom åren.

På den lugna återvändsgränden vid gatans högsta topp har våra barn dragit varandra i skrindor, cyklat sina första trevande sträckor längs den lugna gränden och under vintrarna byggt snöiglos i plogvallarna med barnen på gatan.

Med åren har den mysiga tomten nyttjats både som lekplats och till kalas. I trädgården växer bland annat Magnolia, Pioner och Rhododendronbuskar. Ett underbart persikoträd blommar fantastiskt på våren och ger söt härlig frukt på hösten. Barnen har under somrarna njutit av röda vinbär, äpplen och rabarber. I trädgårdens växthus njuter man så väl tidig vår som höst. Här växer det söta kärnfria druvor och direkt utanför växthuset porlar vattnet i dammen. Fiskarna får flytta med oss till vårt nya boende men dammen blir kvar.

När min morfar köpte huset 1940 var det just för den fantastiska utsikten och gränden som skapar ett lugn utan onödig trafik. Under unga år, när första generationen bodde i huset var garaget hjärtat för ”Bromma MG-service”. Under sena nätter mekade vi med förgasare, slipade bilplåtar, och provstartade trimmade motorer - allt under tiden mormor bodde en våning upp. För det mesta var hon väldigt glad åt sällskapet och alla trevliga pojkar i huset. Just det har fortsatt med våra egna barn och kompisar som skruvat med både cyklar, mopeder och bilar i garaget.

Vi har använt dörren i källaren som vår entré, dels för att det genom åren varit mycket aktivitet i garaget men även för att källaren innanför garaget fungerat som en perfekt groventré med gott om förvaring. I källaren finns också den väl tilltagna matkällaren som håller sig sval långt in på sommaren.

Köket är verkligen husets hjärta! Den välkomnande öppna spisen byggde vi redan 1985 och den har använts flitigt sedan dess. Här kan man ha stora middagsbjudningar där sällskapet runt spisen blivit en självklarhet. Vill man istället använda grillen så går det enkelt att nå grillens naturliga plats genom köksdörren på husets baksida. Entrévåningens stora och ljusa sällskapsytor och det inbjudande köket har bjudit till många härliga fester och middagar med släkt och vänner.

Den breda trappan leder en upp till huset övre våning med sovrum och sällskapsytor. Övervåningen bjuder på en fantastisk utsikt och balkonger i två väderstreck. Här finns sovrum med inbyggd förvaring och linneskåp. Husets största balkong, som löper längs hela framsidan, går att nå både från sällskapsrummet och det största sovrummet. På den stora balkongen har vi firat in det nya året många gånger och njutit av utsikten över Mälaren.

Från den inredda vinden har man en magisk utsikt över öarna utanför Ålsten, båtarna och husen på andra sidan. Vinden har för oss fungerat både som sällskapsrum och sovrum när barnen blivit större. Här finns gott om gömd förvaring i kattvindar.

Dags att summera - här har vi njutit av den lugna miljön på gränden, den prunkande trädgården, soliga balkonger, originaldetaljer som varsamt renoverats genom åren och en magisk utsikt över vattnet. En sak är säker, här trivs man, oavsett om man vill ha lugnet eller sällskap med vänner och familj.

När vi nu, efter våra drygt 33 år, lämnar över huset till nästa ägare är det förstås med en känsla av vemod. Men vi hoppas att den familj som tar över huset kommer njuta av det på samma sätt som vi fått göra i alla dessa år.
Tack Grönviksvägen för alla fina minnen som vi tar med oss.

Eva & Christer Ekermann, med nu 3 vuxna barn.

Mer fakta om bostaden

Allmänt

Adress
Grönviksvägen 50, 16771 Bromma
Ort - stadsdel
Bromma - Höglandet
Fastighetsbeteckning
Rimsmidaren 14
Taxeringskod
220
Tomtarea
600 kvm
Upplåtelseform
Friköpt
Boarea
228 kvm
Uppmätningsnorm SS 021054:2009
Biarea
101 kvm
Antal rum
8 rok
Taxeringsvärde
11 516 000 kr (fastställt avseende år 2018), varav byggnadsvärde 4 516 000 kr
Pantbrev
Totalt 3 712 000 kr
Övrigt
Växthus (med frostvakt) och bod finns i trädgården.
Damm finns i trädgården.

Huvudbyggnad

Byggnadstyp
2,5 plansvilla med källare
Byggår
1937
Grundläggning
Grundsulor med mellangjutna betonggolv
Grundmur
Betonghålsten och natursten i nedre del
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Fasad
Puts
Takbeklädnad
Tegel
Utvändiga plåtarbeten
Plåt
Fönster
2-glas och isolerglas
Vatten
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

Energi och drift

Uppvärmning
Bergvärme
Ventilation
Självdrag
Energiprestanda
110 kWh/m² år.
Datum
2019-03-07
Energiklass
D

Driftkostnader

Försäkring
6 427 kr/år
Vatten/avlopp
3 576 kr/år
Renhållning
3 000 kr/år
El
36 628 kr/år
Sammanlagd driftkostnad
49 631 kr/år
Driftkostnad kommentar
Förbrukning av el är ca 28 105 kwh/år.

Larmkostnaden ligger utanför driftskostnaden.

Antalet i hushållet har varierat under året mellan 2-4 personer.

Renoveringshistorik

1984
Omläggning av yttertak, läkt och nya tegelpannor

1985
Ombyggnad/renovering av tvättstuga med dusch
Öppen spis i kök byggdes i samband med första köksrenoveringen då jungfrukammare och serveringsgång togs bort.
Elcentral flyttades från kök till källarplan
All el omdragen i huset med början 1985
Stambyte, de flesta avlopp bytta från övervåning till källare. Det som är kvar att byta är stamm mellan gästwc och källare.

1987
Badrum renoveras första gången och separat wc inkorporerades i badrummet. Nytt fönster monterades med 3-glas.
Lilla rummet byggs och nytt fönster monterades 3-glas, (stora sovrummets klädkammare och hall tas i anspråk).
Där övre hallen finns idag togs vägg bort och bärande balk monterades.

1990
Ny balkongplåt på båda övre altanerna
Isolerglas på samtliga fönster (innerrutan är isolerglaset) plan 1 och 2.

1991
Bergvärme installerad, borrhålsdjup 180 m

1992
Fasadrenovering. Gavelsidan vid entrén knackades ner till vassmattan och övriga sidor renoverades och fasaden färgades om.

1996
Renovering/ombyggnad av vinden. Isolering av hela vinden. Ny vindskupa mot öster, renovering av befintlig vindskupa, regnskydd på skorstenen, inbyggnad av öppen balkong, takfönster, samt ny trappa monterades.

2001
Radonmätning utan anmärkning
Installation av Centraldammsugare – finns uttag i alla plan

2005
Luftvärmepump i hallen, både AC och värme
Renovering av källaren med ny klinker i entré, matkällare och lilla toaletten.
Golvvärme (el) i entré och lilla toaletten.

2008
Installation av bubbelbadkar i tvättstuga
Renovering badrum övre plan, golvvärme (el och vattenburen)
Renovering Wc entréplan, golvvärme (el)

2009
Ny värmepump
Samtliga balkongdörrar utbytta
Nya balkongräcken smide på alla tre altaner
Eldrivna markiser på stora perspektivfönstret entréplanet och över altan entréplanet
Växthus (ca 5,4 kvm) och ny bod (ca 10 kvm)byggdes med uteplats emellan
Omläggning av trädgårdsplattor vid växthus samt gångar

2010
Fönsterrenovering, fönsterna plockades ur, renoverades och målades. Dock ej i källare och på vind.

2011
Köket totalrenoverades med nytt golv, ny köksinredning samt köksö. Ny och ny belysning.
Skafferi med ventilation byggdes. Stenskivor (svart granit) på köksbänkarna.
Kökskvarn installerad.
Bubbelvatten installerat.
Vatten framdraget till kaffemaskin. (Kaffemaskin ingår ej)

2013
Vardagsrum, nytt vävspänt innertak, nya tapeter
Matsal, nytt vävspänt innertak, nya tapeter
Slipning av samtliga ekgolv på entréplanet, målning av snickerier
Braskassett Keddy installerad i vardagsrum
Ny entrédörr och garageport i källare och ny köksdörr
Kodlås på källardörr
Ny trätrall stora altanen
Larm installerades

2014
Ny plåt på lilla altanen

2016
Rummet utanför tvättstugan renoverat med ny garederobsförvaring, nytt klinkergolv med golvvärme (el) installerad

2017
Altan entréplan renoverades med nytt tätskikt och ny betongyta med stämplad betong (ser ut som sten).

2018
Övre hall: renoverat övre hall, tapetserat från vinden ner till nedre hall.
Ny ledstång i ek till övre plan.
Slipat och oljat övre hallgolv samt sovrumsgolv.
Målat övre hallens snickerier.
Nya platsbyggda elementskydd på plan 1 och 2
Skorstenen provtryckt utan anmärkning (entréplan och kök)

Övrigt
Alla större väggpartier är tilläggsisolerade invändigt i samband med olika renoveringar av vardagsrum, trapphus, matsal och sovrum. Även hela vinden isolerades invändigt.
2 st motorvärmare finns
Öppen fiber installerad


Vitvaror
Ugn och Micro 2001
Diskmaskin 2011
Fläkt 2011
Torktumlare 2016
Tvättmaskin 2017
Kyl och frys 2018
Spishäll induktionshäll 2019

Planlösningar

Områdesbeskrivning

Att bo i Höglandet medför närhet till flertalet lekplatser, bra förskolor och till populära Höglandsskolan (F-9). Invid skolan finns den lokala och mysiga Höglandsbiografen. Skolan ligger vid Höglandstorget som också erbjuder frisörsalong, sushibar, café och tandläkare.

Områdesbeskrivning

Att bo i Höglandet medför närhet till flertalet lekplatser, bra förskolor och till populära Höglandsskolan (F-9). Invid skolan finns den lokala och mysiga Höglandsbiografen. Skolan ligger vid Höglandstorget som också erbjuder frisörsalong, sushibar, café och tandläkare.

Grönviksvägen 50-1
Grönviksvägen 50-2
Grönviksvägen 50-3
Grönviksvägen 50-4
Grönviksvägen 50-5
Grönviksvägen 50-6
Grönviksvägen 50-7
Grönviksvägen 50-8
Grönviksvägen 50-9
Grönviksvägen 50-10
Grönviksvägen 50-11
Grönviksvägen 50-12
Grönviksvägen 50-13
Grönviksvägen 50-14
Grönviksvägen 50-15
Grönviksvägen 50-16
Grönviksvägen 50-17
Grönviksvägen 50-18
Grönviksvägen 50-19
Grönviksvägen 50-20
Grönviksvägen 50-21
Grönviksvägen 50-22
Grönviksvägen 50-23
Grönviksvägen 50-24
Grönviksvägen 50-25
Grönviksvägen 50-26
Grönviksvägen 50-27
Grönviksvägen 50-28
Grönviksvägen 50-29
Grönviksvägen 50-30
Grönviksvägen 50-31
Grönviksvägen 50-32
Grönviksvägen 50-33
Grönviksvägen 50-34
Grönviksvägen 50-35
Grönviksvägen 50-36
Grönviksvägen 50-37
Grönviksvägen 50-38
Grönviksvägen 50-39
Grönviksvägen 50-40
Grönviksvägen 50-41
Grönviksvägen 50-42
Grönviksvägen 50-43
Grönviksvägen 50-44
Grönviksvägen 50-45
Grönviksvägen 50-46
Grönviksvägen 50-47
Grönviksvägen 50-48
Grönviksvägen 50-49
Grönviksvägen 50-50
Grönviksvägen 50-51
Grönviksvägen 50-52
Grönviksvägen 50-53
Grönviksvägen 50-54
Grönviksvägen 50-55
Grönviksvägen 50-56
Grönviksvägen 50-57
Grönviksvägen 50-58
Grönviksvägen 50-59
Grönviksvägen 50-60
Grönviksvägen 50-61
Grönviksvägen 50-62
Höglandsskolan
Höglandsskolan
Vy från båt mot Höglandet
Vy från båt mot Höglandet
Höglandsbiografen och Höglandstorget
Höglandsbiografen och Höglandstorget
Höglandet - från Ålsten båtvarv
Höglandet - från Ålsten båtvarv
Närliggande Restaurang Bryggan
Närliggande Restaurang Bryggan
Stans bästa glass inom promenadavstånd
Stans bästa glass inom promenadavstånd
Gateau med gott bröd
Gateau med gott bröd
Mysiga Nockeby Torg
Mysiga Nockeby Torg
Mysigt fik och bageri på Nockeby Torg
Mysigt fik och bageri på Nockeby Torg