name="robot"}

Västerled 13

6 rok 11 000 000 kr 119 kvm Bostadsrätt

Skapa ert eget drömboende

En egen värld i hjärtat av Äppelvikens trädgårdsstad. Ett bostadsrättsradhus som nu väntar på en ny ägare, som med varsam hand nu har möjlighet att förverkliga sitt drömboende. En baksida inbäddad i grönskan och en solig förgård med plats för utemöbel. Entréplan med vardagsrum med öppen spis och matsal i fil, arbetskök med utgång, via vindfång, till den prunkande trädgården. Övre plan med två stora sovrum, varav ett med en fungerande kakelugn och ett rymligt badrum. Vindsplan med ytterligare två sovrum och en hall. I källarplanet finns ett stort allrum, förråd och tvättstuga. Ett boende som förenar bostadsrättens enkelhet med villaboendets charm invid klassiska Alléparken med sin genuina småstadskänsla. Garageplats går att förvärva separat av säljaren.

Skapa ert eget drömboende
Planlösning

Entréplan (46 kvm)
En stor stenlagd förgård, badande i eftermiddagssol är det första man möts av och känslan av att flyttas till en annan tid är påtaglig. Väl innanför den vackra entredörren med en glasad innerdörr väntar en tidstypisk entréhall med ett klinkergolv och plats för avhängning. Till vänster om hallen ligger det rymliga vardagsrummet med en öppen spis, i fil med matsalsdelen. Stora fönsterpartier ger hela avdelningen ett härligt ljusflöde. På entréplan finns också köket med bra arbetsytor och förvaring samt utgång till den underbara trädgården via ett vindfång. Sommartid står köksdörren öppen och man slår sig gärna ned på yttertrappan med morgonkaffet och blickar ut över den grönskande trädgårdsidyllen med körsbärs- och plommonträd och alla bär av alla de slag. En fantastisk växtlighet med pioner, rosor, klematis, syren mm.

Övre plan (46 kvm)
På övervåningen finns två stora sovrum varav ett är delbart om ytterligare sovrum önskas. I det ena finns en stor klädkammare och i det andra en vacker kakelugn. På golven i bägge rummen ligger det lackade trägolv. Här finns också fönsterförsett badrum med wc, handfat och badkar.

Vindsplan (28 kvm)
Från övre planets trapphall leder en trappan upp till vindsplanet. Här finns ytterligare en hall och ytterligare två bra sovrum, även här ligger det lackade trägolv. Charmiga fönsterkupor i bägge rummen med utsikt över föreningens grönskande trädgårdar och grusade gångar. Här finns möjlighet att öppna upp planet och få ett stort rum och även möjlighet att bygga ett badrum. Idealiskt som tonårsvåning eller som separat föräldravåning.

Källarplan (44 kvm)
Källaren rymmer ett stort allrum med samma klinker som i entréhallen, ett förråd med matkällare samt en tvättstuga med duschplats, wc och handfat. I detta utrymme är också elpanna med vv-beredare placerad.

Närområde

På promenadavstånd ligger några av Stockholms populäraste skolor, Smedslättsskolan (årskurs F-5) och Äppelviksskolan (årskurs 6-9) samt ICA Smelivs. Vid Alviks torg, som nås med fem minuters promenad,finns all upptänklig service, restauranger, caféer, en välsorterad ICA öppen från kl:07.00-23.00 samt tennishall och gym. Där hittar man också T-banans gröna linje, bussar samt tvärbanan.

Vid det lokala lilla torget vid Alléparken, finns spårvagnshållplatsen, bok- och pappershandel, blomsterhandel, konditorier/bagerier (perfekt för att hämta varmt frukostbröd) och kvarterskrog. Något annat som ger området en speciell atmosfär är de omväxlande promenadvägarna längs Mälarens strand. Med en kort promenad är man nere vid Äppelvikshamnen. Går man västerut leder promenadvägen fram till Ålstens båthamn med populära restaurang Bryggan och österut ligger Alviks torg. Vintertid är ispromenaderna långt förbi Nockebybron ett populärt nöje.

Varmt välkomna på visning!

Historik

Äppelviken - En trädgårdsstad av Olle Rex - Grobladet maj 2017

Det är ett samhälle med blandad, småskalig bebyggelse där de flesta bor i villor och radhus, men också i flerfamiljshus. Sådana samhällen ligger oftast långt utanför storstadens centrum.

Trädgårdsstäder har utvecklades sedan början av 1900-talet i samband med utveckling av lokala järnvägsnät och nya levnadsmönster. Trädgårdsstädernas utformning har sedan blivit olika i olika länder efter anpassning till lokala traditioner.

Grundläggande idéer för trädgårdsstaden - Garden city - utformades 1898 av den brittiska stadsplaneraren Ebenezer Howard som ville skapa en modern mindre stad som skulle vara självständig gentemot storstaden i centrum. Howards idéer bär flera socialreformistiska drag och har sedan dess i hög grad influerat modern stadsplanering.

De svenska trädgårdsstäderna blev inte lika självständiga samhällen som sina engelska eller tyska förebilder. De har byggts med måttlig täthet och med färre inslag av offentliga byggnader, små torg med butiker och ibland en skola. Typiskt är också att kuperad terräng lämnades obebyggd och formades till park- eller naturområden. Stadsplaneringen präglades av sådan anpassning till terrängen och med mjukt formade gator. Till varje bostad skulle det finnas en trädgård gärna för nyttoväxter.

Definitionsgränsen mellan en trädgårdsstad och ett vanligt villaområde kan ibland vara något diffus. Ordet trädgårdsstad har en positiv klang som kommer från sina vackra historiska förebilder i England och Tyskland. Ett traditionellt villaområde med lite buskar och grönt runtomkring utgör definitivt något helt annat än Trädgårdsstaden med sitt varierade innehåll och speciella stadsplanemönster.

Äppelviken och Ålsten är delar av ett omfattande stadsplaneområde som planerats med de flesta av de typiska komponenterna i en Trädgårdsstad. Området byggdes ut så snart spårförbindelsen kom igång vid samma tid som etableringen runt tågsträckningen ut mot Saltsjöbaden och Djursholm.
En viktig ingrediens i trädgårdsstadens planering är små torg som motsvarar "the village green" i den engelska förlagans småstadstorg. Smedslättstorget i Bromma är ett vackert exempel på ett sådant trädgårdsstadstorg. Längs alla sidorna begränsas torget av sammanbyggda hus i två våningar, med butiker och serviceinrättningar i bottenvåningen. Torgytan innehöll ambitiösa planteringar för
rekreation.

Vårt kvarter Drivbänken byggdes 1919-1929 efter ritningar gjorda av Gunnar Wetterling som senare också själv bodde i kvarteret. Fastigheten är enligt Riksantikvarieämbetet "blåklassad" vilket innebär att den betraktas som så värdefull ur ett kulturhistoriskt perspektiv att det motsvarar fordringarna för "Byggnadsminne" enligt kulturminneslagen. Vårt kvarter är också utpekat som särskilt kulturhistoriskt värdefullt i Stockholms Översiktsplan.

Enligt Riksantikvarieämbetet tillhör vårt kvarter de intressantaste tidiga radhusområdena i Sverige genom sin starka anknytning till samtida tysk radhusbebyggelse. Vårt kvarter fick varken arkitektoniskt eller planeringsmässigt några efterföljare i Sverige, vilket gör kvarteret unikt. Vidare anser ämbetet att radhusen har ett synnerligt högt arkitektoniskt, byggnadshistoriskt och miljöskapande värde.

Tror dom flesta av oss som bor i kvarteret känner glädje av att få bo i en miljö med dom kvaliteter vi har omkring oss varje dag. Det är också därför föreningens styrelse och den särskilda Trädgårdsgruppen värnar om vår tillgång och fortsätter att skydda och utveckla det unika.

Olle Rex, styrelsemedlem med särskilt uppdrag kring underhållsfrågorna sedan april 2017

Läs mer

Mer fakta om bostaden

Lägenhet

Adress
Västerled 13, 16755 BROMMA
Ort - stadsdel
Bromma - Äppelviken
Fastighetsbeteckning
Drivbänken 2
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Avgift per månad
4 333 kr/mån inkl. vatten, sophämtning och kabel-TV (basutbud)
Lägenhetsnummer
22
Andelstal (andel i föreningen)
2.16%
Andelstal (andel av årsavgift)
2.16%
Boarea
119 kvm
Uppmätningsnorm SS 021054:2009
Biarea
44 kvm
Antal rum
6 rok

Driftkostnader

Försäkring
2 500 kr/år
El
25 500 kr/år
Sammanlagd driftkostnad
28 000 kr/år

Renoveringar - bostaden

2019
Elen i huvudsak utbytt

2018
Interiör målning av fönster och fönsterbrädor

Fakta om föreningen

En mycket välskött förening med god ekonomi och låg belåningsgrad. Föreningen består av 43 st radhus, samtliga upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har inga lokaler.
För övrig information, vänligen se bilagd årsredovisning och besök gärna föreningens hemsida www.drivbanken1.se för ytterligare information.

2020
Renovering av yttertrappor

2018
Fönsterrenovering

2008
Omläggning av tak

2000
Friköp av tomten

Dräneringsarbeten och fasadrenovering på 80- och 90-talet.

Inga planerade avgiftshöjningar eller stora renoveringar.

Områdesbeskrivning

Mälarens glitter och naturen inpå knuten, skog och sjö för långa promenader, kvarterskrogar, konditorier där man köper sitt färska frukostbröd på helgen och bokhandeln vid Alléparken. Detta är några av sakerna du kan njuta av i Äppelviken. Nockebybanan och tunnelbanan finns på gångavstånd när man vill in till vimlet i stan.

Områdesbeskrivning

Mälarens glitter och naturen inpå knuten, skog och sjö för långa promenader, kvarterskrogar, konditorier där man köper sitt färska frukostbröd på helgen och bokhandeln vid Alléparken. Detta är några av sakerna du kan njuta av i Äppelviken. Nockebybanan och tunnelbanan finns på gångavstånd när man vill in till vimlet i stan.

Västerled 13-1
Bokade visningar
Bokade visningar
Västerled 13-3
Västerled 13-4
Västerled 13-5
Västerled 13-6
Västerled 13-7
Västerled 13-8
Välkomna till Västerled 13
Välkomna till Västerled 13
Park konditori och blomsteraffär
Park konditori och blomsteraffär
Nära till 12:an
Nära till 12:an
Klippbad invid Äppelvikshamnen
Klippbad invid Äppelvikshamnen
Härliga promenader längs Mälaren
Härliga promenader längs Mälaren
Västerled 13-20
Västerled 13-21
Västerled 13-22
Västerled 13-23