Bielkevägen 15

5 rok 8 250 000 kr 141 Kvm Villa

20-tals idyll nära Ulvsunda Slott

Charmig fristående 2-familjsvilla med många fina originaldetaljer bevarade. Uppförd 1922 i idylliska villakvarter med lummig trädgård i soligt läge. Stor entréhall, gästwc, kök med matplats och vardagsrum och matsal i fil med utgång till en fantastisk trädgård. Tre sovrum på övre plan och badrum. Förrådsvind och källare med tvättstuga och förråd. Promenadavstånd till natur, bad, kommunikationer och förskola mitt över gatan.

Entréplan (77 kvm)
Stor, välkomnande och möblerbar hall med ett slipat trägolv och ett intilliggande gäst-wc. Från hallen kommer man, via skjutdörr, in i vardagsrummet med ett vackert fiskbensmönstrat parkettgolv i ek och två spröjsade fönster i öster och söder. I fil ligger den rymliga matsalen med utgång till den insynsskyddade och lummiga trädgården med flera uteplatser för att fånga solens gång. På golvet ligger en industriparkett i ek. Från matsal och entréhall nås köket med gott om förvaringsmöjligheter och arbetsbankar i ek med fransk kakel ovan. Gasspis med rostfri kåpa ovan, kyl/frys, diskmaskin och mikro och ugn i högskåp, Sittplats för 4-5 personer vid fönstret i norr. Invid köket ligger källartrappan och den svängda trappan med originalräcke till övre plan.

Övre plan (64 kvm)
Trappan leder upp i mindre hall, varifrån man når planets tre sovrum samt badrummet. Till vänster ligger ett stort föräldrasovrum med ett stort fönsterparti i öster och en hel garderobsvägg i original samt ingång till kattvind för ytterligare förvaringsmöjligheter. På golvet ligger, liksom på hela planet slipade furugolv. Mittensovrummet har fönster i takkupa i söder och det tredje sovrummet har också fönsterkupa i söder och två originalgarderober. Det helkaklade badrummet har ett terrakottafärgat klinkergolv med vattenburen golvvärme. Wc, handfat i kommod med matchande badrumsskåp och spegel i körsbärsträ. Badkar på tassar med glasad duschvägg invid takkupan mot gatan i norr.

Vindsplan
Vinden är en förrådsvind som nås via taklucka i hallen.

Källarplan (65 kvm)
Via trappa från hallen på entréplan kommer man ner i mindre hall som rymmer en matkällare. Från hallen nås tvättstugan med tvättmaskin och torktumlare, ett stort förråd/pannrum samt garaget som i dag används som förråd, men som relativt enkelt skulle gå att göra om till en tonårsavdelning/gästrum.

Trädgård/tomt
Uppfartsparkeringen för två bilar leder in i den insynsskyddade och grönskande trädgården med ett flertal uteplatser och tre äppelträd som alla bär frukt. Här finns också bärbuskar såsom havtorn, svarta- och röda vinbär, krusbär och rabarber och jordärtskockor. I rabatterna finner man ett flertal rosbuskar och klematis, pioner, jättedaggkåpa, höstanemoner, kaprifol m.m

Lite historia om Ulvsunda

Den första början till en villastad, som bestod huvudsakligen av sommarnöjen växte upp på Lillsjönäs ägor redan före förra sekelskiftet. Mellan 1902 och 1903 började den dåvarande ägaren av Ulvsunda slott, Max Wibom, avstycka och sälja villatomter från slottets mark. År 1906 gick han samman med den tidigare ägaren av gården Lillsjönäs, Per August Kindgren, en före detta hästspårvagnskusk, för att avyttra tomter för egnahem. Båda sålde tomter från Lillsjönäs fram till 1908. De kallade sitt bolag "AB Kungsholms Villastad", vilket blev den informella beteckningen för området som 1926 fick det officiella namnet Ulvsunda. Husen i villastaden var dels hyresvillor med enkel standard, dels egna hem. Husen var detaljrik utformade med glasverandor och torn. Men tomtbolaget struntade i att anlägga vägar och avlopp och de sanitära förhållanden var mycket dåliga.

Stockholm stad förvärvade huvuddelen av egendomen Bromma år 1904. Köpet kallades "det stora landegendomsköpet Bromma". År 1908 köptes även egendomen Lillsjönäs av staden och delar av den vildvuxna så kallade "Kungsholms villastad" revs. Istället planerades 1912 "Ulvsunda trädgårdsstad", ansvarig för planen var stadsingenjören August Emanuel Påhlman och senare stadsplaner upprättades av bland annat Per Olof Hallman och Albert Lilienberg. Dagens vägnät härrör från den tiden.

För att göra den nya trädgårdsstaden mera attraktiv påbörjade staden även en del byggnadsprojekt av offentlig karaktär i egen regi. Så tillkom bland annat en brandstation, polisstation samt en prästgård och några flerbostadshus.
År 1914 drogs spårvagnslinje nummer 13 (Ulvsundabanan), en gren av den så kallade Brommabanan, ut till Ulvsunda via pontonbron över Tranebergssund (senare Tranebergsbron). Hållplatserna var "Ulvsundavägen", "Prästgården" och "Ulvsunda" med slutstation vid Lillsjöplan, där en spårvagnshall anlades. Samtidigt drogs elektricitet ut till området och en understation (Lillsjöstationen med tillhörande bostadshus) byggdes vid Lövåsvägen efter ritningar av arkitekt Gustaf de Frumerie. Upplåtelsen av tomträtterna gick dock trögt i början, men takten ökade efter första världskriget.

Mellan 1916-1917 lät Stockholms stad uppföra den faluröda bostadslängan i kvarteret Bergsryggen vid sydvästra sidan av Ulvsundavägen. Ursprungligen planerad som provisoriska nödbostäder är huset ett av de få bevarade byggnader av denna typ i Stockholm.

På 1920-talet tillkom de flesta egna hemmen i trädgårdsstaden, oftast genom entreprenad av den blivande ägaren. Men det förekom även spekulativt byggande, där privata entreprenörer byggde hus för vidare försäljning. Bland arkitekterna kan nämnas Gustaf Pettersson, Gustaf Larson och Edvin Engström som samtliga var knutna till stadens egnahemsbyrån. Under 1920- och 1930-talen fortsatte utbyggnaden av egna hem på tomter med tomträtt, men på 1940-talet ökade andelen flerbostadshus som sedermera helt tog över. Det bidrog till en mycket varierande men samtidig sammanhållen bebyggelse i Ulvsunda. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Ulvsunda)

20-tals idyll nära Ulvsunda Slott
Läs mer

Mer fakta om bostaden

Allmänt

Adress
Bielkevägen 15, 16733 Bromma
Ort - stadsdel
Bromma - Ulvsunda
Fastighetsbeteckning
Brandstationen 5
Taxeringskod
220
Tomtarea
445 kvm
Upplåtelseform
Friköpt
Boarea
141 kvm
Uppmätningsnorm SS 021054:2009
Biarea
65 kvm
Antal rum
5 rok
Balkong/uteplats

Flera uteplatser i både sol och skugga

Bilplats
Uppfartsparkering för två bilar
Taxeringsvärde
6 625 000 kr (fastställt avseende år 2018), varav byggnadsvärde 2 430 000 kr
Pantbrev
Totalt 500 000 kr
Övrigt
Trädgårdsförråd

Huvudbyggnad

Byggnadstyp
1½-plans parvilla med källare
Byggår
1922
Grundläggning
Grundsulor
Grundmur
Betonghålsten
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Fasad
Träpanel
Takbeklädnad
Tegelpannor
Utvändiga plåtarbeten
Målad galvad plåt
Fönster
2-glas kopplade + 3-glas isoler
Vatten
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

Energi och drift

Uppvärmning
Gaspanna
Ventilation
Självdrag
Datum
2019-09-05
Energiklass
E

Driftkostnader

Uppvärmning
53 280 kr/år
Försäkring
4 277 kr/år
Vatten/avlopp
2 500 kr/år
Renhållning
1 200 kr/år
El
3 000 kr/år
Sammanlagd driftkostnad
64 257 kr/år

Renoveringshistorik

2018
Ommålning av östra fasaden

2017
Omläggning av tak med papp, läkt och lertegel samt nya plåtar, även på takkuporna

2016
Ommålning av norra fasaden

2014
Ommålning av södra fasaden

2002
Renovering av badrum på övre plan
Renovering av gäst-wc entréplan

2001
Renovering av kök med nya maskiner
Installation av ny gaspanna (Viessmann Litola)
Installation av ny varmvattenberedare (Viessmann Vitocell 300)

Planlösningar

Områdesbeskrivning

Välkommen till “Kungsholms villastad” med närhet till vatten och grönområden som har allt att erbjuda, både villor, parhus, lägenheter och nu även radhus och parhus i Slottsparken. Många bra promenadvägar finns i området.

Områdesbeskrivning

Välkommen till “Kungsholms villastad” med närhet till vatten och grönområden som har allt att erbjuda, både villor, parhus, lägenheter och nu även radhus och parhus i Slottsparken. Många bra promenadvägar finns i området.