Enhörningsgränd 10

6 rok 8 975 000 kr 160 Kvm Bostadsrätt

Spektakulärt penthouse med terrass om 54 kvm

Drömmen om att bo högst upp på ett helt eget våningsplan med högt i tak och en stor terrass blir här sann. Utsikten över koloniträdgårdarna som snart står i vacker vårblom är ljuvlig! Här finns allt man kan önska! Välkomnande hall med stora fönster och pardörr att öppna upp mot terrassen om ca 54 kvm, i ett fritt västerläge med sol större delen av dagen ända tills kvällssolen går ner. Våningen disponerar en spatiös social del med vardagsrum och matsal. Även från vardagsrummet kommer man ut på terrassen genom pardörr. Köket är rymligt med matplats, gott om skåp för förvaring och bra med arbetsytor. Den mer privata delen rymmer 2 badrum, tvättstuga, allrum/hemmakontor, 3 sovrum, ett med utgång till terrassen och ett med egen balkong, separat garderobshall och ett mindre rum. Ett unikt tillfälle att förvärva ett synnerligen representativt och trivsamt boende mitt i villaidyllen och samtidigt så nära stan.

Vem har inte drömt om det perfekta boendet? Nära stan ska det vara. Hiss vill vill vi ha. Stor terrass där det ryms både matmöbel och loungemöbel. Gärna plats för stora fester eller mysiga familjemiddagar och en stor hög julgran vill vi ha. Mysigt området och ett soligt ljust läge utan insyn. Två badrum är ett krav så gästerna slipper gå in i badrummet och en separat tvättstuga vore drömmen - i lägenheten. Ja, listan på det perfekta boendet kan göras lång. Här kan man bocka av det mesta!

Spektakulärt penthouse med terrass om 54 kvm
Planlösning

Välkomnande hall med högt i tak och stort fönsterparti som drar blicken mot den fantastiska utsikten över vackra koloniträdgårdar. Till terrassen kommer man via pardörrar i glas. I hallen finns praktisk avhängning för ytterkläder. Genomgående i lägenheten ligger ekparkettgolv.

Lägenheten delas i en stor social del med vardagsrum och matsal i fil. De höga fönstren och takhöjden gör att den sociala delen känns som något alldeles extra - en perfekt plats för stora kalas. Här ryms stor sittgrupp och stort matsalsbord där både familj och vänner får plats.

Invid matsalen ligger det rymliga köket med gott om plats för förvaring och gott om arbetsytor. Ett mysigt kök där man gärna lagar mat och här finns också plats för stort matbord. Från köket ser man ut över området med villor, parhus och radhus och den fina gemensamma parken där det finns lekplats och utemöbler.

Innanför köket finns ett mindre sovrum med egen balkong.

Från hallen kommer man in i ett rum som med fördel kan användas som hemmakontor eller TV-rum om man önskar ett separat sådant. Rakt fram kommer man in i ett stort sovrum härligt att använda som ”master bedroom”. Här har man utgång till den stora terrassen. Ljuvligt att en sommarmorgon öppna upp mot terrassen och sakta vakna till fåglarnas kvitter. Idag finns en dörr mellan detta sovrum och nästa sovrum. Den kan man enkelt stänga igen.

Från allrummet leder en korridor, med gästwc med dusch och flera garderober, till ytterligare två sovrum samt ett mindre rum. Här finns också badrum med dusch och tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare.

En synnerligen rymlig och praktisk våning för den stora familjen eller för ett par med stort umgänge och gäster som hälsar på.

Närområdet

Läget är perfekt med sin närhet till stan med tunnelbanan en kort promenad bort. Ännu närmre finns busshållplats och buss för färd mot Alvik eller Abrahamsberg. Som arbetspendlande inom Sverige är det också en fördel att Bromma flygplats ligger så nära.

Mysiga lediga dagar är det skönt att ta en promenad genom vindlande små gator genom koloniområdet. Här firas midsommar med musik och dans på traditionellt vis.

Eller varför inte ta en promenad till Ålstensgatan med alla sina butiker. Här finnns välsorterad mataffär, fiskaffär, blomsteraffär, presentbutiker, klädaffär, Gateau, suschi, stans bästa Gelateria med mera. Strosa längs Ålstensgatan, ät en glass och styr kosan mot Ålstensstranden. Här finns fina promenadstigar längs Mälaren.

Sommartid intar man gärna en måltid på Restaurang Bryggan vid Ålstenshamnen efter en lång solig dag på stranden vid Solviksbadet eller som en fin avslutning på en arbetsdag i stan sommartid.

I närliggande Äppelviken finns både Gateau och Parks konditori, båda frekvent besökta både vardag och helg och här finns också en blomsteraffär. Även i Abrahamsberg finns trevlig bageri och café med gott bröd. Vart man än vill gå så kan man köpa med sig gott bröd till frukosten i loungegruppen på den stora terrassen.

Är man idrottsintresserad finns Stora Mossens IP ett stenkast bort. Här finns både fotbollsplaner och ishallar, friidrottsmöjligheter samt ett nästan alldeles nytt utegym. Även tennishallar finns inom korta avstånd liksom ridstall och simhall.

Bra förskolor och skolor inom korta promenadavstånd.

Läs mer

Mer fakta om bostaden

Lägenhet

Adress
Enhörningsgränd 10, 16758 Bromma
Ort - stadsdel
Bromma - Stora Mossen
Fastighetsbeteckning
Stockholm Tvättstugan 5 och 6
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Avgift per månad
8 988 kr/mån
Lägenhetsnummer
0331
Andelstal (andel i föreningen)
2.634%
Andelstal (andel av årsavgift)
2.634%
Boarea
160 kvm
Uppmätningsnorm SS 021054:2009
Antal rum
6 rok
Allmänt
Till lägenheten hör en stor altan om ca 54 kvm med plats för solstolar, matbord för många gäster samt en loungedel mm.

Utanför det mindre av sovrummen finns också en mindre balkong.

I souterrängplanet finns ett förråd som tillhör lägenheten.

2019-03-01 finns ledig p-plats med elstolpe för motorvärmare.
Övrigt
Parkeringsplatser följer ej med lägenheten men det finns för närvarande en ledig p-plats med uttag för motorvärmare. Det är för närvarande kö till platser utan motorvärmare.

Till lägenheten hör ett förråd i souterrängplanet i samma hus som lägenheten.

Driftkostnader

El
4 000 kr/år
Antal personer i hushåll
1 st
Sammanlagd driftkostnad
4 000 kr/år
Driftkostnad kommentar
Elförbrukning är ungefärlig och baserat på en person. Försäkringskostnaden ingår ej i driftskostnaden. Noteras att den som bor i lägenheten förutom hemförsäkring även behöver ett bostadsrättstillägg.

Renoveringar - bostaden

Vissa efterjusteringar kan förekomma gällande fasadrenoveringen, även för denna lägenhet. Ex vis så har trallen på terrassen i många lägenheter byggts lite för nära fasaden. Det ska kontrolleras och ev justeras.

Fakta om föreningen

Bostadsrättsföreningen Stora Mossen 1 bildades 2003. Föreningen äger fastigheterna Tvättstugan 5 och 6, vilka består av åtta stycken bostadshus fördelade på 59 lägenheter samt 1 gemensamhetslokal. Föreningen disponerar 52 parkeringsplatser. Samtliga lägenheter är upplåtna med bostadsrätt. I detta området finns fler bostadsrättsföreningar som också bildades i samband med att detta området bebyggdes 2003/2004.

Bostadsrättsföreningen Stora Mossen 1 har gemensamhetsutrymmen i porten på
Enhörningsgränd 6 på entréplan :
- tvättstuga med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp och kallmangel
- styrelserum

Cykelrum finns i alla hus.

I områdets mitt finns den gemensamma Robiniaparken med sandlåda och utemöbler.

Föreningen är delägare i Stora Mossens samfällighetsförening tillsammans med fastigheterna Tvättstugan 4-6. Samfälligheten omfattar värme, vatten samt gemensamhetsanläggning 1 och 2. För mer information om samfälligheten, se årsredovisningen.

Information från styrelsen 2019-03-01: Ingen planerad avgiftshöjning.

Tomträttsavtalen avseende Tvättstugan 5 och 6 gäller fr.o.m. 2003-06-04 och är befriade från avgäld t o m 2021-10-31. Tomträttsavgälden blir då ca. 430.000 kr år 1 och höjs successivt fram till år 2025 då avgälden beräknas vara ca. 1 080 000 kr. Exakt avgäld beror på BTA (Bruttoarea) som mäts närmre i tid av Stockholms Stad. Styrelsen har räknat på olika alternativ att köpa ut marken men det finns inget sådant förslag liggande just nu. Brf har sagt att varje lägenhet får bära avgälden när det är dags för den, inte i förväg. Månadsavgiften kommer att behöva höjas när Stockholm Stad börjar debitera tomträttsavgäld. Se protokoll från föreningsstämma 2018-05-14. Kontakta ansvarig mäklare för närmare information om vad höjningen kan innebära för aktuell lägenhet.

Föreningen har under 2018 amorterat av sina långsiktiga skulder med 1 miljon kronor och lagt om tre lån med en generell översyn av samtliga lån med följd att föreningen har lägre räntekostnader framöver.

Avtal om teknisk förvaltning finns tecknat med Fastum Förvaltning AB.

Föreningens räkenskapsår omfattar tiden 1/1-31/12.
Föreningen debiterar köparen för överlåtelseavgift, max 2,5 % av aktuellt prisbasbelopp.
Föreningen debiterar per pantsättning, max 1 % av aktuellt prisbasbelopp.

Samtliga fasader i föreningen renoveras under 2018/2019, på bekostnad av JM. Se mer information på föreningens hemsida.
OVK besiktning godkänd 2017 för samtliga lägenheter.

I avgiften ingår ComHem basutbud TV och bredband.

Föreningens medlemmar tecknar egna Brf-tillägg i sina hemförsäkringar.

P-plats med elstolpe, kostnad 400 kr/mån.
Platser utan elstolpe kostar 250 kr/mån.
Kö kan förekomma.
8 gästplatser finns som delas inom samfälligheten.

Styrelsen informerar också om nybyggnationen som kommer att äga rum längs Nyängsvägen och Västerled. Se Abacus bostads hemsida.

För övrig information avseende föreningen, vänligen besök deras hemsida på http://www.storamossen1.se/

Historik:
(hämtad från föreningens hemsida, www.storamossen1.se)
Namnet Stora Mossen kommer efter den mosse som sträckte sig över det nuvarande koloniområdet och idrottsplatsen. Området tillhörde sedan 1600-talet Ulvsunda slott. Runt 1780 anlades Stora Mossens gård och mangårdsbyggnaden, som låg på platsen för nuvarande Bromma gymnasium. Gården revs så sent som 1936. 1904 såldes hela området till Stockholm stad och 1914-15 anlades Koloniträdgårdsföreningen Stora Mossen med 250 kolonilotter. Först på 1920-talet styckades den övriga marken upp till småhustomter, Stora Mossens Idrottsplats (1934) och Bromma gymnasium (1937), som ritades av Stockholms stora skolhusarkitekt Paul Hedqvist (som även ritat Per Albin-radhusen på Ålstensgatan) i klassisk funkisstil. Även utformningen av idrottsplatsen gick i den då moderna funktionalistiska andan. Idrottsplatsen hade förutom de vanliga banorna och bollplanerna även en skidhoppsbacke. Resterna av denna kan man återfinna i den populära pulkabacken i Skidbacksskogen bortom kolonilotterna.

Planlösningar

Områdesbeskrivning

Stora Mossen består av både villor och lägenheter som ligger inbäddade i natur och grönska. Området har ett eget koloniområde med mysiga slingriga promenadvägar, under midsommarhelgen så firas det traditionsenligt med både stång och dans vid koloniområdet.

Områdesbeskrivning

Stora Mossen består av både villor och lägenheter som ligger inbäddade i natur och grönska. Området har ett eget koloniområde med mysiga slingriga promenadvägar, under midsommarhelgen så firas det traditionsenligt med både stång och dans vid koloniområdet.

Enhörningsgränd 10-1
Enhörningsgränd 10-2
Enhörningsgränd 10-3
Enhörningsgränd 10-4
Enhörningsgränd 10-5
Enhörningsgränd 10-6
Enhörningsgränd 10-7
Enhörningsgränd 10-8
Enhörningsgränd 10-9
Enhörningsgränd 10-10
Enhörningsgränd 10-11
Enhörningsgränd 10-12
Enhörningsgränd 10-13
Enhörningsgränd 10-14
Enhörningsgränd 10-15
Enhörningsgränd 10-16
Enhörningsgränd 10-17
Enhörningsgränd 10-18
Enhörningsgränd 10-19
Enhörningsgränd 10-20
Enhörningsgränd 10-21
Enhörningsgränd 10-22
Enhörningsgränd 10-23
Enhörningsgränd 10-24
Enhörningsgränd 10-25
Enhörningsgränd 10-26
Enhörningsgränd 10-27
Enhörningsgränd 10-28
Enhörningsgränd 10-29
Enhörningsgränd 10-30
Enhörningsgränd 10-31
Fasadsida mot Nyängsvägen
Fasadsida mot Nyängsvägen
Robiniaparken
Robiniaparken
Stora Mossens koloniområde
Stora Mossens koloniområde
Fina promenadvägar
Fina promenadvägar
Stora Mossens idrottsplats
Stora Mossens idrottsplats
Stora Mossens utegym
Stora Mossens utegym
Blomsteraffär nära
Blomsteraffär nära
Semlor på Park Konditori - 05 CS
Semlor på Park Konditori - 05 CS
Park konditori
Park konditori
Promenadvägar längs Mälaren
Promenadvägar längs Mälaren
Äppelvikshamnen
Äppelvikshamnen