Örnbogatan 40

9 rok 23 000 000 kr 234 Kvm Villa

Med ljuset som ständig följeslagare

Högt belägen, på toppen av Örnbogatan, ligger denna representativa och välrenoverade villa på ovanligt stor Brommatomt om 1 118 kvm. Via vackra smidda grindar och en välkomnande entrétrappa kommer man till husets entré med vacker pardörr. Entréplan med punschveranda, vardagsrum och matsal i fil. Vacker öppen spis och fina originaldetaljer som pryder de olika rummen. Kök med utgång till altan och trädgård och matplats med serveringsskåp i original. Övre plan med möblerbar hall med öppen spis, 3 sovrum varav ett med utgång till altan, "walk-in-closet", arbetsrum och badrum. Inredd vind med 2 sovrum och allrum. I källaren finns vinkällare, spa-avdelning, tvättstuga, allrum, garage/förråd och bergvärme. Plan insynsskyddad trädgård med flera uteplatser. Attraktivt belägen nära Ålstensgatan, natur, Mälaren, förskola, skola och kommunikationer.

Med underbart högt och fritt läge, med fantastisk utsikt över Ålsten och Mälarens glittrande vatten, är denna eleganta fastighet om totalt cirka 314 kvm belägen. Det unika som här erbjuds är en kombination av ett ståndsmässigt boende, representativa sällskapsutrymmen, genuin 20-talsatmosfär och en av Brommas största tomter på 1 188 kvm som bjuder på härliga ytor, ett fantastiskt ljus och trivsam avskildhet.

En paradvilla som i kombination med det utsökta läget kännetecknas av sin pampiga och nyrenoverade exteriör och solida granitgrund, vackra smidda grindar, gedigna entrétrappa och bevarad originalutsmyckning. Ett boende med livskvalitet .

Varmt välkomna på visning av detta fantastiska hus i Ålsten!

Med ljuset som ständig följeslagare
Entréplan

Via den pampiga entrétrappan, varifrån man ser Mälarens glittrande vatten, kommer man in i den ljusa hallen med platsbyggd sittbänk, kapprum med rart litet fönster och gästwc. Den inre välkomnande hallen leder både till sällskapsdel och kök.

Villan erbjuder en representativ sällskapsdel med punschveranda, salong och matsal i fil. Vackra skjutdörrar i original välkomnar in till sällskapsdelen som är ljus med fönster i tre väderstreck. Den fantastiska punschverandan med kassettak badar i ljus soliga dagar. I vardagsrummet tronar den pampiga öppna spisen och mot punschveranden finns platsbyggda bokhyllor. Ovanför dörrarna i vardagsrummet och på några andra ställen i huset, finns originalmålningar bevarade, gjorda av den kände konstnären Edvin Ollers. Matsalen inbjuder till härliga middagar och från matsalen kommer man in i matrummet och köket.

I matrummet finns de gamla serveringsskåpen bevarade och här sitter man och äter med fin utsikt över trädgården. I matrummet finns också ett stort skafferi där det mesta ryms. Köket är ett praktiskt arbetskök med köksö som inbjuder till en god kopp kaffe eller läxläsning medan maten blir lagad. Från köket kommer man ut på härlig altan med morgon- och förmiddagssol. I trädgården, invid boden, finns skyddad altan med kvällssol för sommarmiddagarna. I köket finns också trappan ner till källarplanet.

Vacker fiskbensmönstrad oljad ekparkett och vackra renoverade spröjsade fönster skapar tillsammans med alla härliga snickeridetaljer och originalmålningar en härlig och varm 20-talsatmosfär i denna unika villa.

Övre plan

Från den inre hallen leder vacker ektrappa till övre plan. Den övre hallen är möblerbar och har vacker öppen spis med målning av Edvin Ollers som prydnad. Nuvarande ägare har låtit en konservator renovera denna målning.

Även på det övre planet slås man av de vackra snickeridetaljerna, stavparkettgolvet av oljad ek och kassettaket. Tänk att man kunde bygga så vackert på 20-talet!

Intill den övre hallen finns biblioteket med platsbyggd bokhylla och sängskåp med intarsia. Tittar man noga ser man att huset där är avbildat. Även detta rum har oljad stavparkett av ek. Detta rum har familjen använt som sällskapsrum/bibliotek men för den som behöver tre sovrum på övre plan är det ett underbart sovrum med vackra skjutdörrar i original. Från detta rum kommer man ut på altanen i härligt söderläge. Här sätter man sig gärna i en solstol när vårsolens första strålar värmer. Utsikten är magisk!

På övre plan finns ytterligare två stora sovrum, båda med furugolv i original. Det största av dessa, "master bedroom" har en egen "walk in closet" och direktaccess till det rymliga badrummet. Badrummet är helrenoverat och rymmer dubbla handfat, dusch och wc. Det andra sovrummet har en inbyggd garderobsvägg med gott om förvaring.

Invid badrummet finns ett mindre arbetsrum med fönster med vy över trädgården. Skönt att kunna stänga en dörr till arbetsplatsen och alla pärmar och papper.

Intill arbetsrummet finns den gåvänliga trappan till vindsplanet.

Vindsplan

Vinsplanet rymmer två sovrum med vackert välvda fönster i respektive takkupa. Idag inredda som riktiga drömrum för barn. Totalt fyra fönsterkupor lyfter vindsplanet och här finns även en sällskapsdel i mitten. Genomgående på vindsplanet ligger golvtiljor av furu som, tillsammans med snedtakens lutning och murstockens struktur, skapar en ombonad stämning på hela planet. Alla rum pryds av vackra fönster med bedårande milsvid utsikt åt alla håll.

Källarplan

Källarplanet renoverades 2009 av föregående ägare i samband med att bergvärmeanläggningen installerades. Då passade man på att lägga in vattenburen golvvärme i tvättstuga och spa-avdelning som då också inreddes med massagebadkar, dusch och bastu. Färgsättningen är genomgående ljus i klinker och kakel med inslag av turkos mosaik i duschen. Den turkosa färgen återfinns på trappan till övre plan som en färgglad detalj. I tvättstugan finns tvättmaskin, torktumlare, torkskåp samt praktisk arbetsbänk.
I källaren finns också separat wc med handfat, vinkällare samt ett rum som idag används som allrum/förråd. Bakom skjutdörrar finns idag en extra kyl-/frys, bergvärmeanläggningen och plats för förvaring. I rummet finns också ett konvektorelement.

Med ingång via den gamla garagedörren kommer man in i resten av källaren som ursprungligen är det gamla garaget. Det är idag avdelat som ett större förråd med plats för utemöbler, cyklar, golvbagar mm och ett inre förråd med bra förvaringsmöjligheter. Genomgående detalj i hela källarplanet är de tjocka källarmurarna av granitsten. En härlig slottskänsla infinner sig när man står i källaren.

Trädgård

Ovanligt stor, plan trädgårdstomt med inslag av berg i dager. En härlig tomt för lek och stoj för både stora som små. Flera uteplatser finns och trädgården är sommartid inbäddad i skyddande grönska. Här kan man med fördel bjuda vänner på mysiga sommarkalas i trädgården.

Framsidan av trädgården anlades 1926 som en italiensk trädgård men lite stensättning och buxbomsplantor. Idag finns buxbomshäckar och ligusterhäckar kvar och här finns även två äppelträd och två plommonträd. Flaggstången pryder sin plats på framsidan. På baksidan finns körsbärsträd. De klassiska syrenbuskarna finns också i trädgården och bjuder på både fägring och ljuvliga dofter.

En stor nyrenoverad stenlagd infart med plats för flera bilar ligger i direkt anslutning till fastigheten. Vackra smidda grindar välkomnar.

Närområdet

På någon minut promenerar man till Ålstens Gårds spårvagnsstation från vilken man enkelt tar sig via Alvik in till centrum. På Ålstensgatan som är en levande affärsgata finns många små affärer. Där finns bl a blomsteraffär, frisörer, klädesaffärer, videobutik och gelateria. Dessutom finns en välsorterad livsmedelsaffär, bageri/café, pizzeria mm. Vill man uppleva båtarnas kluckande mot kajkanten, ligger Ålstens båthamn med båtar och inbjudande restaurang ett stenkast bort.

Med cykel tar man sig enkelt till Solviksbadet som är frekvent besökt sommartid. Vill man motionera finns det underbara promenad-/motionsvägar längs med vattnet, från Höglandet nästan hela vägen till Alvik. Tennisbanor, idrottsplats och utegym finns också i närområdet.

Flera förskolor finns i närheten. Vid Ålstensgatans ena ände ligger Ålstensskolan, en skola från årskurs F - 5, och vid andra änden ligger Ålstensängen som vintertid erbjuder rolig pulkabacke för barnen och sommartid en härlig lekäng samt liten badplats. För de lite större barnen finns Äppelviksskolan från årskurs 6-9. Området är mycket barnvänligt och ett boende i Ålsten erbjuder ett kvalitetsboende och en enkel vardag.

Läs mer

Mer fakta om bostaden

Allmänt

Adress
Örnbogatan 40, 16766 Bromma
Ort - stadsdel
Bromma - Ålsten
Fastighetsbeteckning
Tangon 5
Taxeringskod
220
Tomtarea
1 188 kvm
Upplåtelseform
Friköpt
Boarea
234 kvm
Uppmätningsnorm SS 021054:2009
Biarea
80 kvm
Antal rum
9 rok
Taxeringsvärde
8 042 000 kr (fastställt avseende år 2017), varav byggnadsvärde 2 442 000 kr
Pantbrev
Totalt 12 000 000 kr

Huvudbyggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla med inredd vind och källare
Byggår
1926
Grundläggning
Grundsulor
Grundmur
Natursten
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Fasad
Puts
Takbeklädnad
Betongpannor, plåt
Fönster
2-glas kopplade
Vatten
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

Energi och drift

Uppvärmning
Bergvärme
Ventilation
Självdrag
Energiprestanda
87 kWh/m² år.
Datum
2012-04-04
Energiklass
None

Driftkostnader

Uppvärmning
44 609 kr/år
Försäkring
7 321 kr/år
Vatten/avlopp
3 500 kr/år
Renhållning
3 475 kr/år
Sammanlagd driftkostnad
58 905 kr/år
Driftkostnad kommentar
Elförbrukning 30 875 kwh/år. Kostnad ca 1 - 1,5 kr/kwh beroende på avtal.

Larmkostnaden ligger utanför driftskostnaden.

Renoveringshistorik

2018
Bentonitfyllning av bergvärmehål

2017
Ny diskmaskin
Ny spis

2015
Grind slipad och målad

2014
Konservatorutförd förbättring av målning på öppna spisen på övervåningen
Garageplats uppgrävd och tilljämnad

2013
Utebelysning i trädgård installerad
Renovering av balkong och terrass inkl montering av nya balustrader
Nya fönster i punschveranda samt hall vind inmonterade
Samtliga gamla fönster slipade och målade
Renoverad fasad (old school - puts nedtagen och ny puts lagd)
Ny plåt förutom kopparrännorna
Nytt tak (både undertak och nytt rött tegel)
Installerat vattenuttag utomhus

2012
Målning och tapetsering av samtliga tak och väggar
Slipning och oljning av samtliga golv
Nytt badrum övre plan
Huvudsakligen ny el
Ny tvättmaskin Miele
Ny torktumlare Miele
Ny kyl-/frys till kök
Ny kyl-/frys till källaren
Nya oljefyllda elelement på vinden och i punschverandan

Planlösningar

Områdesbeskrivning

Att bo i Ålsten är som att bo i en liten småstad med alla dess fördelar. Här är det nära till det levande Ålstenstorget, med ett varierat utbud av affärer och service. Här finns Gateau med sitt goda bröd, den vida kända Gelaterian med bästa glassen i stan, Ålstens anrika fiskaffär, charkuteributik, Erssons delikatessaffär där man också kan äta lunch, mataffär, klädaffärer, galleri, blommor och inredning.

Områdesbeskrivning

Att bo i Ålsten är som att bo i en liten småstad med alla dess fördelar. Här är det nära till det levande Ålstenstorget, med ett varierat utbud av affärer och service. Här finns Gateau med sitt goda bröd, den vida kända Gelaterian med bästa glassen i stan, Ålstens anrika fiskaffär, charkuteributik, Erssons delikatessaffär där man också kan äta lunch, mataffär, klädaffärer, galleri, blommor och inredning.

Välkommen till Örnbogatan 40
Välkommen till Örnbogatan 40
Örnbogatan 40-2
Örnbogatan 40-3
Örnbogatan 40-4
Örnbogatan 40-5
Örnbogatan 40-6
Örnbogatan 40-7
Örnbogatan 40-8
Örnbogatan 40-9
Örnbogatan 40-10
Örnbogatan 40-11
Örnbogatan 40-12
Örnbogatan 40-13
Örnbogatan 40-14
Örnbogatan 40-15
Örnbogatan 40-16
Örnbogatan 40-17
Örnbogatan 40-18
Örnbogatan 40-19
Örnbogatan 40-20
Örnbogatan 40-21
Örnbogatan 40-22
Örnbogatan 40-23
Örnbogatan 40-24
Örnbogatan 40-25
Örnbogatan 40-26
Örnbogatan 40-27
Örnbogatan 40-28
Örnbogatan 40-29
Örnbogatan 40-30
Örnbogatan 40-31
Örnbogatan 40-32
Örnbogatan 40-33
Örnbogatan 40-34
Örnbogatan 40-35
Örnbogatan 40-36
Örnbogatan 40-37
Örnbogatan 40-38
Örnbogatan 40-39
Örnbogatan 40-40
Örnbogatan 40-41
Örnbogatan 40-42
Örnbogatan 40-43
Örnbogatan 40-44
Trädgård med flaggstång
Trädgård med flaggstång
Örnbogatan 40-46
Örnbogatan 40-47
Örnbogatan 40-48
Välkommen på visning
Välkommen på visning
Ålstensskolan F-5
Ålstensskolan F-5
Populära Gelaterian Scarfó
Populära Gelaterian Scarfó
Fikabröd från Gateau
Fikabröd från Gateau
Lekpark invid Ålstensängen
Lekpark invid Ålstensängen
Ålstensängen
Ålstensängen
Örnboparken
Örnboparken
Ålstens Brygga
Ålstens Brygga
Restaurang Bryggan
Restaurang Bryggan