Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96

6 rok 7 400 000 kr 100 Kvm Bostadsrätt

"Villavåning" i Äppelviken anno 1929 med grönskande trädgård

Kulturhistoriskt intressant, ljus byggmästarvåning - ett helt våningsplan med fönster i fyra väderstreck - mitt i trädgårdsstaden. Hela "villavåningen" är pietetsfullt renoverad med bevarade originaldetaljer. Insynsskyddad, fritt belägen med utsikt mot villaträdgårdarna och vy in mot stan. Matsal och salong i fil, serveringsgång, lantkök med eldstad och gammaldags skafferi, 3 - 5 sovrum, egen p-plats, solig och grönskande villaträdgård med fruktträd, blommor och gräsmatta för avkoppling och lek - och nära till allt. Välkomna ut i det gröna!

"K-märkt elegans* - Välkommen ut i det gröna - En bro från stan"

I hjärtat av Äppelviken ligger en av trädgårdsstadens stiligaste flerfamiljsvillor med de tidstypiska 20-talsdetaljerna bevarade.
En solig vårdag 1929 stod denna pampiga villa klar för inflyttning och butikerna på bottenvåningen slog för första gången upp sina dörrar. På den tiden var Alviksvägen en riktig affärsgata.

Tänk om man fått uppleva de galanta smokingmiddagar Stockholms-societeten troligtvis avnjutit i våningens salonger under 1920-talet. Om man blundar kan man fortfarande känna atmosfären och sorlet från en svunnen tid.

Våningen består av ett helt våningsplan med fönster i fyra väderstreck och utsikt över villaträdgårdarna.

-...Tänk att det finns en sådan här vacker och ljus "villavåning" i Äppelviken med gudomlig trädgård, tänkte jag när jag köpte våningen för fem år sedan.
Den trivsamma våningen har varit helt underbar att bo i med nära till allt, samtidigt som trädgården givit härlig avkoppling.
Det är precis som att bo i en villa, med tio vackra tjugotalsfönster i fyra väderstreck, utan insyn. Våningsplanet består av en social del med vardagsrum och matsal i fil, fyra-fem sovrum samt ett fint lantkök och ett ljust och fräscht badrum..., se fortsättning nedan, säljaren har ordet.

Utanför fönstren breder den gröna, lummiga och insynsskyddade trädgården ut sig med en generös gräsmatta för både avkoppling och lek. Här är sol från morgon till kväll och blommorna avlöser varandra under hela sommarhalvåret, liksom örter, rabarber, kaprifol, cypresser, björk, hägg, körsbärs- och äppelträd. Här går att odla såväl köksträdgård som syrénberså.

I våningen finns många möjligheter till sociala sammankomster såsom klassiska jultillställningarna a`la Fanny & Alexander, luncher, middagar och fester i trädgården, både vintertid och sommartid.

Äppelviken har nära till allt. På tio minuter är man i stan. På gångavstånd nås förutom förskolor, de omtyckta skolorna Smedslättsskolan, Ålstensskolan och Äppelviksskolan.

Trädgårdsstaden erbjuder ett gott liv med naturen och vattnet, livliga torg och smidiga kommunikationer med 12:an, spårvagnen som slingrar sig genom hela området. Här finns vintertid pulkabackar och skridskoåkning på Mälaren, tennisbanor, motionsslinga, yoga, pilates, utegym, innegym, idrottsplatser, lekparker, ängar, klipp-och strandbad, båtliv, skogen och många promenadvägar längs med Mälarens strand.

Äppelviken tillhör ett av Stockholms mest attraktiva och omtyckta bostadsområden från förra seklets början. Det är som i en by med mataffärer, restauranger, caféer, bagerier, fiskaffär, köttaffär, ostaffär, glasskafé, bokhandel, blomsterhandel, skönhetssalong samt ett flertal klädaffärer och andra små butiker.

Området har en stor charmfaktor. Det är mysigt att bo här och stämningen är både livlig, avslappnad och personlig.

Våningen är perfekt för paret, den stora familjen och den ensamstående föräldern med barn - alla som vill börja eller fortsätta att njuta av ett behändigt liv här.

Välkomna ut i det gröna!

Grönklassad byggnad
*) bebyggelsen särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

se https://stadsmuseet.stockholm.se/om-hus2/klassificering-och-k-markning/stadsmuseets-kulturhistoriska-klassificering/

Planlösning

Köket med fönster i två väderstreck: nytt modernt kök i 20-talsstil från Decoform med arbetsbänk i komposit Carraramarmor, stor Blanco-ho, ny diskmaskin och spis, originalskafferi och plats runt bordet för 6-8 personer samt kamin med egen rökkanal.

Fräscht och ljust badrum med stort insynsskyddat fönster, nytt handfat, kran och kommod, nya duschdörrar, Svedbergs.

Klassisk serveringsgång med Svensk Tenn-tapet som binder ihop köket med matsalen.

Matsal i två väderstreck med kulturskyddad utsmyckning, hög bröstpanel och dubbla spegeldörrar. Matsalen kan också användas som sovrum.

Skjutdörrar mot vardagsrum i fil.

3 -(5) sovrum med olika karaktär, ett Master bedroom med inbyggd garderob och skjutdörrar.
Det går att installera extra dusch och WC i lillrummet.

Historik

Äppelviken - En trädgårdsstad av Olle Rex - Grobladet maj 2017

Det är ett samhälle med blandad, småskalig bebyggelse där de flesta bor i villor och radhus, men ibland också i flerfamiljshus. Sådana samhällen ligger i oftast långt utanför storstadens centrum. Trädgårdsstäder har utvecklades sedan början av 1900-talet i samband med utveckling av lokala järnvägsnät och nya levnadsmönster. Trädgårdsstädernas utformning har sedan blivit olika i olika länder efter anpassning till lokala traditioner.

Grundläggande idéer för trädgårdsstaden - Garden city - utformades 1898 av den brittiskastadsplaneraren Ebenezer Howard som ville skapa en modern mindre stad som skulle vara självständig gentemot storstaden i centrum. Howards idéer bär flera socialreformistiska drag och har sedan dess i hög grad influerat modern stadsplanering.

De svenska trädgårdsstäderna blev inte lika självständiga samhällen som sina engelska eller tyskaförebilder. De har byggts med måttlig täthet och med färre inslag av offentliga byggnader, små torg med butiker och ibland en skola. Typiskt är också att kuperad terräng lämnades obebyggd och formades till park- eller naturområden. Stadsplaneringen präglades av sådan anpassning till terrängen och med mjukt formade gator. Till varje bostad skulle det finnas en trädgård gärna för nyttoväxter.

Definitionsgränsen mellan en trädgårdsstad och ett vanligt villaområde kan ibland vara något diffus. Ordet trädgårdsstad har en positiv klang som kommer från sina vackra historiska förebilder i England och Tyskland. Ett traditionellt villaområde med lite buskar och grönt runtomkring utgör definitivt något helt annat än Trädgårdsstaden med sitt varierade innehåll och speciella stadsplanemönster.

Äppelviken och Ålsten är delar av ett omfattande stadsplaneområde som planerats med de flesta av de typiska komponenterna i en Trädgårdsstad. Området byggdes ut så snart spårförbindelsen kom igång vid samma tid som etableringen runt tågsträckningen ut mot Saltsjöbaden och Djursholm. En viktig ingrediens i trädgårdsstadens planering är små torg som motsvarar "the village green" i den engelska förlagans småstadstorg. Smedslättstorget i Bromma är ett vackert exempel på ett sådant trädgårdsstadstorg. Längs alla sidorna begränsas torget av sammanbyggda hus i två våningar med butiker och serviceinrättningar i bottenvåningen. Torgytan innehöll ambitiösa planteringar för rekreation.

Läs mer

Säljarens ord

Tänk att det finns en sådan här vacker och ljus "villavåning" i Äppelviken med gudomlig trädgård, tänkte jag när jag köpte våningen för fem år sedan.
Den trivsamma våningen har varit helt underbar att bo i med nära till allt, samtidigt som trädgården givit härlig avkoppling.
Det är precis som att bo i en villa, med tio vackra tjugotals-fönster i fyra väderstreck, utan insyn. Våningsplanet består av en social del med vardagsrum och matsal i fil, fyra-fem sovrum samt ett fint lantkök och ett ljust och fräscht badrum.
Från morgon till kväll flödar ljuset in. Utanför fönstren breder den gröna, lummiga och insynsskyddade trädgården ut sig med en generös gräsmatta för både avkoppling och lek. Här avlöser blommorna varandra under hela sommarhalvåret och det finns en hängmatta mellan äppelträden. Här finns plats för ännu fler odlingar och en syrénberså eller två.

I våningen har vi haft många mer eller mindre spontana fester och tillställningar, både inomhus och utomhus, då vi skickat maten ut genom köksfönstret.
Hela trädgårdsstaden erbjuder ett väldigt gott liv med naturen och vattnet inpå knuten, livliga torg och smidiga kommunikationer med 12:an, spårvagnen som slingrar sig genom hela området. Här finns pulkabackar och skridskoåkning på Mälaren, tennisbanor, idrottsplatser, lekparker, ängar, klipp-och strandbad, båtliv samt skogen och promenadvägarna längs med Mälarens strand.

Det är verkligen mysigt att bo i det här området och stämningen är både livlig, avslappnad och personlig.

Jag har undersökt möjligheterna att göra en utbyggnad av köket med access ut direkt i trädgården. Styrelsen har sagt ja till att undersöka frågan vidare och jag har haft möten med Stadsbyggnadskontoret under 2015 som var öppna för en stilfull lösning. Själv lämnade jag frågan och har istället använt förlängningen genom serveringsgången till matsalen - som i gamla goda tider.
Vi har hunnit med att underhålla våningen, genomgående modernt och stilfullt med de fina detaljerna bevarade under 2015, 2016, 2017 och 2018.
Våningen är perfekt för er som vill börja eller fortsätta att njuta av livet här.
Vi har bott här fem personer och bor nu tre. Att på tio minuter från storstadens puls komma hem till fågelsången, grönskan och fräschören har varit så avkopplande och härligt! Jag önskar de nya ägarna många fina år i en av Brommas finaste våningar!

Välkomna ut i det gröna!

Bästa hälsningar

Helena

Tänk att det finns en sådan här vacker och ljus "villavåning" i Äppelviken med gudomlig trädgård, tänkte jag när jag köpte våningen för fem år sedan.
Den trivsamma våningen har varit helt underbar att bo i med nära till allt, samtidigt som trädgården givit härlig avkoppling.
Det är precis som att bo i en villa, med tio vackra tjugotals-fönster i fyra väderstreck, utan insyn. Våningsplanet består av en social del med vardagsrum och matsal i fil, fyra-fem sovrum samt ett fint lantkök och ett ljust och fräscht badrum.
Från morgon till kväll flödar ljuset in. Utanför fönstren breder den gröna, lummiga och insynsskyddade trädgården ut sig med en generös gräsmatta för både avkoppling och lek. Här avlöser blommorna varandra under hela sommarhalvåret och det finns en hängmatta mellan äppelträden. Här finns plats för ännu fler odlingar och en syrénberså eller två.

I våningen har vi haft många mer eller mindre spontana fester och tillställningar, både inomhus och utomhus, då vi skickat maten ut genom köksfönstret.
Hela trädgårdsstaden erbjuder ett väldigt gott liv med naturen och vattnet inpå knuten, livliga torg och smidiga kommunikationer med 12:an, spårvagnen som slingrar sig genom hela området. Här finns pulkabackar och skridskoåkning på Mälaren, tennisbanor, idrottsplatser, lekparker, ängar, klipp-och strandbad, båtliv samt skogen och promenadvägarna längs med Mälarens strand.

Det är verkligen mysigt att bo i det här området och stämningen är både livlig, avslappnad och personlig.

Jag har undersökt möjligheterna att göra en utbyggnad av köket med access ut direkt i trädgården. Styrelsen har sagt ja till att undersöka frågan vidare och jag har haft möten med Stadsbyggnadskontoret under 2015 som var öppna för en stilfull lösning. Själv lämnade jag frågan och har istället använt förlängningen genom serveringsgången till matsalen - som i gamla goda tider.
Vi har hunnit med att underhålla våningen, genomgående modernt och stilfullt med de fina detaljerna bevarade under 2015, 2016, 2017 och 2018.
Våningen är perfekt för er som vill börja eller fortsätta att njuta av livet här.
Vi har bott här fem personer och bor nu tre. Att på tio minuter från storstadens puls komma hem till fågelsången, grönskan och fräschören har varit så avkopplande och härligt! Jag önskar de nya ägarna många fina år i en av Brommas finaste våningar!

Välkomna ut i det gröna!

Bästa hälsningar

Helena

Mer fakta om bostaden

Lägenhet

Adress
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96
Ort - stadsdel
Bromma - Äppelviken
Fastighetsbeteckning
Skogsblomman 15
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Avgift per månad
4 892 kr/mån Inkl värme, VA och egen p-plats
Lägenhetsnummer
1001
Våningsplan
2 av 4.
Boarea
100 kvm
Uppmätningsnorm SS 021054:2009
Antal rum
6 rok

Renoveringar - bostaden

Renoveringar:
2015
Badrum och serveringsgång: Borttagning av allt material in mot nock efter vattenskadan i Badrummet ovanför
Avfuktning under sex månader
Renovering av tak och väggar i badrum och serveringsgång
Fuktmätning och godkänd efterkontroll
Nya duschdörrar, Svedbergs
Ny tapetsering
Diverse målningsarbeten
Nya lister
Total genomgång av lägenhetens el, Äppelvikens Elektriska Byrå
2016:
Ny spis
Ny diskmaskin
Genomgång av larm samt installation av rökvarnare kopplade till Verisure
2017
Ommålning i hela våningen
2018
Nytt kök av Decoform
Ny arbetsbänk komposit Carraramarmor
Blanco-ho
Nytt handfat och ny kommod, ny blandare, Svedbergs
Sotare har genomgående kontrollerat rökkanalen för kaminen u a

Fakta om föreningen

Huset totalrenoverat/ombyggt 2006 - 2008
Elöversyn 2010
OVK samt genomgång av ventilationen i huset 2010
Energideklaration 2010
Tvättstugan renoverades och nya maskiner från 2010
2014 Byggdes två nya förråd ute på tomten på totalt 20 kvadratmeter och alla fick 5 kvadratmeter var
2014 Grind mot Linnéastigen byggdes
2017 Ny ventilation tvättstuga
2018 Renovering pelletspanna

Planlösningar

Områdesbeskrivning

Mälarens glitter och naturen inpå knuten, skog och sjö för långa promenader, kvarterskrogar, konditorier där man köper sitt färska frukostbröd på helgen och bokhandeln vid Alléparken. Detta är några av sakerna du kan njuta av i Äppelviken. Nockebybanan och tunnelbanan finns på gångavstånd när man vill in till vimlet i stan.

Områdesbeskrivning

Mälarens glitter och naturen inpå knuten, skog och sjö för långa promenader, kvarterskrogar, konditorier där man köper sitt färska frukostbröd på helgen och bokhandeln vid Alléparken. Detta är några av sakerna du kan njuta av i Äppelviken. Nockebybanan och tunnelbanan finns på gångavstånd när man vill in till vimlet i stan.

Välkommen till Linnéastigen 2
Välkommen till Linnéastigen 2
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-2
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-3
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-4
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-5
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-6
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-7
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-8
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-9
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-10
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-11
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-12
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-13
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-14
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-15
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-16
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-17
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-18
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-19
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-20
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-21
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-22
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-23
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-24
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-25
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-26
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-27
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-28
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-29
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-30
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-31
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-32
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-33
Varmt välkomna på visning!
Varmt välkomna på visning!
Smedslättsskolan F-5
Smedslättsskolan F-5
Tennishallen i närområdet
Tennishallen i närområdet
Gelaterian Scarfó
Gelaterian Scarfó
Alltid nära till Mälaren
Alltid nära till Mälaren
Ljuvligt närområde
Ljuvligt närområde
Promenadavstånd till Gateau
Promenadavstånd till Gateau
Mysiga Park konditori
Mysiga Park konditori
Båt och klippor vid Äppelvikshamnen
Båt och klippor vid Äppelvikshamnen
Linnéastigen 2 - Alviksvägen 96-43