Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23

7 rok 11 500 000 kr 228 Kvm 1-familjs friliggande villa

Praktvilla i Ulvsunda, högt belägen med vy och dubbelgarage

I "Kungsholmens villastad" ligger denna ståtliga villa anno 1927 på höjden och blickar ut över grannskapet. Med välordnad infart från Lillsjönäsvägen, med plats för flera bilar, där dubbelgarage och bod finns, bjuder denna villa på fina möjligheter att kombinera ett ljuvligt boende med en egen verksamhet då det även finns en idyllisk entré via Barrstigen. I souterrängplanet finns ett stort rum med egen dusch och wc. Här finns också lyxigt spa med bastu och tvättstugan med luftvattenvärmepump. På entréplanet finns spatiöst vardagsrum och lyxigt kök med matplats samt gäst-wc. Övre plan med 3 sovrum och badrum. Fint terrasserad tomt med flera uteplatser. Nära stan, förskola och kommunikationer. Ett drömboende för den kräsne.

Att bo i Ulvsunda är att ha nära till allt. På Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23 bor man högt och har fin vy över omkringliggande villor och trädgårdar. Med bil är det enklast att åka till Lillsjönäsvägen 23. Där finns dubbelgaraget om ca 44 kvm och den stora stensatta infarten där fyra bilar får plats. I denna del av trädgården finns också isolerad bod med el som använts som hemmakontor. Kommer man till fots kommer man gärna till huset via Barrstigen 1, över allmänning på stigen och in genom den vackra smidesgrinden. Här andas en svunnen tid anno 1927 då denna vackra villa uppfördes. Väl inne i huset har tiden hunnit ikapp 2018 och här finns alla moderniteter man kan önska sig.

Praktvilla i Ulvsunda, högt belägen med vy och dubbelgarage
Souterrängplan

När man kommer hem med bil så kör man in Lillsjönäsvägen och på nummer 23 är man hemma vid den egna stora stensatta infarten. Här finns plats för fyra bilar på infarten. Dubbelgaraget rymmer två bilar samt en hel del förvaring.
Trappan till entrén mot Lillsjönäsvägen har värmeslingor så man vintertid slipper skotta. I den övre delen av trappan finns en smidesgrind som håller de små borta från trappan och ett vackert smidesräcke runt tomten.

Via praktisk entré med klinkergolv med golvvärme kommer man in i den inre nedre hallen med gott om utrymmen för ytterkläder. Rakt fram finns en gästwc, som också är sammanbyggd med duschen dit det även finns ingång från det stora sovrummet/allrummet in till vänster från hallen. Där finns också dubbeldörr till trädgården och uteplatsen med morgon- och dagsol. Det stora sovrummet / allrummet kan enkelt användas som tonårsrum, egen verksamhet eller kanske för uthyrning.

Till höger från hallen i souterräng finns ett stort lyxigt spa med bastu, dusch, hörnbadkar och handfat. Här finns klinker på golvet, vattenburen golvvärme och väggarna är helkaklade.

I den bortre delen av källarplanet i souterräng finns tvättstugan med klinkergolv, gott om förrådsmöjligheter, tvättmaskin och torktumlare, ho samt luft-/vattenvärmepumpen.

Entréplan

En trappa upp från souterrängplanet kommer man till entréplanet där entrén från Barrstigen också finns. Mitt i huset finns trapphuset, glasverandan och gäst-wc med vy över området.

Vardagsrummet är mycket rymligt och har ett härligt ljusinläpp via vackert spröjsade fönster i tre väderstreck. Köket är även det mycket rymligt, dessutom lyxigt inrett med ett Noblessa kök, extra bred spishäll samt grill, vinkyl, hel kyl och hel frys med ismaskin samt 2 inbyggnadsugnar. Ett kök för den matlagningsintresserade och ett kök som är perfekt för såväl stora som små kalas. Här lagar man gärna mat tillsammans och samlas kring den mysiga köksön.

Från hallen kommer man via entrén till Barrstigen ut i den mysiga trädgården och till uteplatsen. En perfekt plats för grillning och middag.

Från alla platser i huset och i trädgården upplever man hur högt huset ligger. Här kan man verkligen blicka ut över omkringliggande villaträdgårdar. Det är skönt för själen att kunna se långt!

Övre plan

Via trappan, som ligger centrerad i huset kommer man till den övre planet med den övre möblerbara hallen med utgång till altan i härligt söderläge. Övre plan rymmer tre bra sovrum. Master bedroom med två hela garderobsväggar, en dröm för den som vill ha gott om förvaringsmöjligheter för kläder. Därutöver finns två bra sovrum, perfekta som barnrum eller gäst-/arbetsrum.

Badrummet med både badkar, dusch, wc och handfat med kommod ligger delvis i takkupan mot Lillsjönäsvägen och härifrån har man vidunderlig utsikt! Skönt är att det här också finns golvvärme.

Trädgård

Fint uppvuxen trädgård med flera insynsskyddade uteplatser i olika sollägen. I direkt anslutning till entrén från Barrstigen finns stensatt uteplats, perfekt för sommarens grillkvällar. I den nedre delen av trädgården, mot Lillsjönäsvägen finns stor gräsmatta för lek och stoj, kanske studsmatta, kanske fotbollsspel eller bara egna odlingar.

I trädgården finns två äppelträd, vinbär, plommon och många perenner.

Historik

Kungsholms villastad
Den första början till en villastad, som bestod huvudsakligen av sommarnöjen växte upp på Lillsjönäs ägor redan före förra sekelskiftet. Mellan 1902 och 1903 började den dåvarande ägaren av Ulvsunda slott, Max Wibom, avstycka och sälja villatomter från slottets mark. År 1906 gick han samman med den tidigare ägaren av gården Lillsjönäs, Per August Kindgren, en före detta hästspårvagnskusk, för att avyttra tomter för egnahem. Båda sålde tomter från Lillsjönäs fram till 1908. De kallade sitt bolag "AB Kungsholms Villastad", vilket blev den informella beteckningen för området som 1926 fick det officiella namnet Ulvsunda. Husen i villastaden var dels hyresvillor med enkel standard, dels egna hem. Husen var detaljrik utformade med glasverandor och torn. Men tomtbolaget struntade i att anlägga vägar och avlopp och de sanitära förhållanden var mycket dåliga.

Stockholm stad förvärvade huvuddelen av egendomen Bromma år 1904. Köpet kallades "det stora landegendomsköpet Bromma". År 1908 köptes även egendomen Lillsjönäs av staden och delar av den vildvuxna så kallade "Kungsholms villastad" revs. Istället planerades 1912 "Ulvsunda trädgårdsstad", ansvarig för planen var stadsingenjören August Emanuel Påhlman och senare stadsplaner upprättades av bland annat Per Olof Hallman och Albert Lilienberg. Dagens vägnät härrör från den tiden.

För att göra den nya trädgårdsstaden mera attraktiv påbörjade staden även en del byggnadsprojekt av offentlig karaktär i egen regi. Så tillkom bland annat en brandstation, polisstation samt en prästgård och några flerbostadshus.
År 1914 drogs spårvagnslinje nummer 13 (Ulvsundabanan), en gren av den så kallade Brommabanan, ut till Ulvsunda via pontonbron över Tranebergssund (senare Tranebergsbron). Hållplatserna var "Ulvsundavägen", "Prästgården" och "Ulvsunda" med slutstation vid Lillsjöplan, där en spårvagnshall anlades. Samtidigt drogs elektricitet ut till området och en understation (Lillsjöstationen med tillhörande bostadshus) byggdes vid Lövåsvägen efter ritningar av arkitekt Gustaf de Frumerie. Upplåtelsen av tomträtterna gick dock trögt i början, men takten ökade efter första världskriget.

Mellan 1916-1917 lät Stockholms stad uppföra den faluröda bostadslängan i kvarteret Bergsryggen vid sydvästra sidan av Ulvsundavägen. Ursprungligen planerad som provisoriska nödbostäder är huset ett av de få bevarade byggnader av denna typ i Stockholm.

På 1920-talet tillkom de flesta egna hemmen i trädgårdsstaden, oftast genom entreprenad av den blivande ägaren. Men det förekom även spekulativt byggande, där privata entreprenörer byggde hus för vidare försäljning. Bland arkitekterna kan nämnas Gustaf Pettersson, Gustaf Larson och Edvin Engström som samtliga var knutna till stadens egnahemsbyrån. Under 1920- och 1930-talen fortsatte utbyggnaden av egna hem på tomter med tomträtt, men på 1940-talet ökade andelen flerbostadshus som sedermera helt tog över. Det bidrog till en mycket varierande men samtidig sammanhållen bebyggelse i Ulvsunda.

Läs mer

Säljarens ord

Vi hade länge sökt ett hus i Bromma när vi hittade vårt hus och bestämde oss då på en gång. Huset hade allt som var viktigt för oss med centralt läge men ändå avskilt. Det här är ett perfekt boende för dig som vill bo i ett trivsamt villaområde men samtidigt vill ha närheten till stan.

Läget är unikt. Högt, fritt utsiktsläge över villaområdet. Mycket barnvänligt med återvändsgatan Barrstigen med gångväg över allmänningen och från den andra sidan den lättillgängliga Lillsjönäsvägen med snabb anslutning till vägar in till stan, flygplatsen och köpcenter. T-banan ligger endast 5 minuters promenad bort.
Huset är löpande renoverat med totalt fyra möjliga sovrum i tre våningsplan samt tre bad/duschrum inkl. spa. Mellanplanet inbjuder till social verksamhet. Köket är den naturliga samlingspunkten i huset för familjen. Det är också perfekt för matlagningskvällar med vännerna med stora arbetsytor och gott om förvaringsutrymmen. Det är generöst inrett med dubbla ugnar, vinkyl, stor häll samt grill. Där finns också ett ljust sällskapsrum med fönster i tre väderstreck och en charmig glasveranda som kan bli ett extra matrum.
På det övre planet finns en egen TV-hall och tre sovrum och kaklat badrum samt en stor balkong som är en härlig uteplats på vår/sommar.
Fastigheten har två adresser och därmed två ingångar. Planlösningen innebär potential. Det nedre planet kan användas både som tonårsboende, uthyrning eller egen verksamhet om det skulle vara intressant. På det nedre planet finns också spat med inbyggd trådlös ljudanläggning samt gott om förvaringsutrymmen och tvättstuga.

Det finns ett inbyggt tvåbilsgarage med vattenburen golvvärme och flera parkeringsplatser utanför samt gott om utrymme för den händige att ha egen snickarbod. Det finns två trädgårdsförråd och en friggebod som fungerar som extra hemmakontor.

Fastigheten har nyindragen snabb fiber.
Det finns flera härliga uteplatser i trädgården i olika väderstreck. Växterna avlöser varandra, bland annat smultron, vinbär, aronia, klematis, syren, plommonträd, äppelträd, rosor och rhododendron.

Den närliggande Lillsjön är ett trevligt promenadområde som lätt kan utsträckas till promenader längs Ulvsundasjön. Det här är ett drömboende för dig som vill ha ett unikt villaboende med närhet till stan och tillgång till snabba kommuniktioner.
När vi nu med vemod flyttar ut, vet vi att de nya ägarna kommer att njuta lika mycket som vi har gjort i detta härliga ljusa hem.

Vi hade länge sökt ett hus i Bromma när vi hittade vårt hus och bestämde oss då på en gång. Huset hade allt som var viktigt för oss med centralt läge men ändå avskilt. Det här är ett perfekt boende för dig som vill bo i ett trivsamt villaområde men samtidigt vill ha närheten till stan.

Läget är unikt. Högt, fritt utsiktsläge över villaområdet. Mycket barnvänligt med återvändsgatan Barrstigen med gångväg över allmänningen och från den andra sidan den lättillgängliga Lillsjönäsvägen med snabb anslutning till vägar in till stan, flygplatsen och köpcenter. T-banan ligger endast 5 minuters promenad bort.
Huset är löpande renoverat med totalt fyra möjliga sovrum i tre våningsplan samt tre bad/duschrum inkl. spa. Mellanplanet inbjuder till social verksamhet. Köket är den naturliga samlingspunkten i huset för familjen. Det är också perfekt för matlagningskvällar med vännerna med stora arbetsytor och gott om förvaringsutrymmen. Det är generöst inrett med dubbla ugnar, vinkyl, stor häll samt grill. Där finns också ett ljust sällskapsrum med fönster i tre väderstreck och en charmig glasveranda som kan bli ett extra matrum.
På det övre planet finns en egen TV-hall och tre sovrum och kaklat badrum samt en stor balkong som är en härlig uteplats på vår/sommar.
Fastigheten har två adresser och därmed två ingångar. Planlösningen innebär potential. Det nedre planet kan användas både som tonårsboende, uthyrning eller egen verksamhet om det skulle vara intressant. På det nedre planet finns också spat med inbyggd trådlös ljudanläggning samt gott om förvaringsutrymmen och tvättstuga.

Det finns ett inbyggt tvåbilsgarage med vattenburen golvvärme och flera parkeringsplatser utanför samt gott om utrymme för den händige att ha egen snickarbod. Det finns två trädgårdsförråd och en friggebod som fungerar som extra hemmakontor.

Fastigheten har nyindragen snabb fiber.
Det finns flera härliga uteplatser i trädgården i olika väderstreck. Växterna avlöser varandra, bland annat smultron, vinbär, aronia, klematis, syren, plommonträd, äppelträd, rosor och rhododendron.

Den närliggande Lillsjön är ett trevligt promenadområde som lätt kan utsträckas till promenader längs Ulvsundasjön. Det här är ett drömboende för dig som vill ha ett unikt villaboende med närhet till stan och tillgång till snabba kommuniktioner.
När vi nu med vemod flyttar ut, vet vi att de nya ägarna kommer att njuta lika mycket som vi har gjort i detta härliga ljusa hem.

Mer fakta om bostaden

Allmänt

Adress
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23, 16731 Bromma
Ort - stadsdel
Bromma - Ulvsunda
Fastighetsbeteckning
Västanskog 6
Taxeringskod
220
Tomtarea
817 kvm
Upplåtelseform
Friköpt
Boarea
228 kvm
Uppmätningsnorm SS 021054:2009
Biarea
9 kvm
Antal rum
7 rok
Taxeringsvärde
6 437 000 kr (fastställt avseende år 2015), varav byggnadsvärde 2 739 000 kr
Pantbrev
Totalt 4 775 000 kr

Huvudbyggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla med källare i souterräng
Byggår
1927
Grundläggning
Grundsulor med mellangjutna betonggolv
Grundmur
Betonghålsten
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Fasad
Puts
Takbeklädnad
Tegelpannor
Fönster
2-glas kopplade
Vatten
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

Energi och drift

Uppvärmning
Luft/vattenvärmepump
Ventilation
Självdrag
Energiprestanda
104 kWh/m² år.
Datum
2018-05-07
Energiklass
F

Driftkostnader

Försäkring
9 975 kr/år
Vatten/avlopp
3 338 kr/år
Renhållning
1 972 kr/år
El
37 848 kr/år
Sammanlagd driftkostnad
53 133 kr/år
Driftkostnad kommentar
ca 33 174 kwh/år; kostnad ca 1 ,1,5 kr/kwh beroende på avtal.

Larmkostnaden ligger utanför driftskostnaden

Renoveringshistorik

2017
Renovering trappor inomhus

2015
Slipning golv i hall, vardagsrum
Ommålning snickerier mellanplan
Uppgradering el - armatur inom/ utomhus (sensorer)

2014
Byte avloppsrör från fastighet till gatan
Tillbyggnad entré mot Lillsjönäsvägen
Renovering balkong (nytt plåtgolv, räcke, smidesarbeten)
Omtapetsering vardagsrum
Nedgrävning av bevattningsslangar i trädgården

2013
Ombyggnad tvättstuga till förråd
Installation av öppen fiber

2012
Ny bastu och spa-anläggning
Sonos trådlöst hemmaljudssystem (2 portabla enheter ingår ej)
Dränering och isolering, alla sidor undantaget del utanför badrum mot gata
Omläggning av yttertak med ny papp och läkt, återanvändning av gamla tegelpannor, ny plåt på tak

2011
Plattsättning trädgård och ny uteplats
Målning snickerier utomhus
Inkoppling av värmekabel och ombyggnad av paxfläkt

2010
Omputs grund
Servisändring
Byte av mätarskåp och uppgradering av kabel

2009
Ommålning snickerier

2008
Ny trädgårdsaltan

2007
Polaris värmepumpspaket (luft-vatten)
Nytt tvättfat och kommod badrum
Oljepannan och oljetank togs bort
Nytt klinkergolv pannrum

2006
Renovering samtliga fönster på mellanvåning och övre plan undantaget balkongdörr som endast är målad.
Nya markiser

2005
Totalrenovering kök med Noblessa modell 593 Pia
Full maskinell utrustning: kokhäll, två ugnar, grillhäll, kyl, frys, vinkyl , diskmaskin och mikro.
Ombygggnad pannrum till förråd
Ny stensatt garageuppfart
Nya inbyggda garderober

2004
Nya blyinfattade fönster bottenplan
Stensättning och fasadarbeten
Ny entrétrappa inkl värmeslingor
Utbyte av elledningar samt installation av jordfelsbrytare
Utbyte av proppskåp

2003
Rivning av garage
Ny vattenservis
Nybyggnad garage (ca 44 kvm) inkl. förstärkning stödmur, elanläggning och vvs
Nya smidesräcken
Ny garageuppfart inkl stensättning
Nytt duschrum/wc nedre plan inkl handdukstork och golvvärme (el)
Elgolvvärme monterades i sovrum souterrängplan
Renovering gästwc inkl handfat och kommod (mellanplanet)

2000
Friköpt tomt
Flaggstång utbytt
Rengöring och sanering av vinden i förebyggande syfte samt att fläkt monterades

1998
Ommålning fasad och exteriöra snickerier
Renovering badrum övre plan: Helkaklat. Ny dusch, badkar, wc, handfat med badrumsskåp och kommod (utbytt 2007). Golvvärme (el) och handdukstork (el).
Byte av takrännor och plåtarbeten på tak och takkupor
Omtapetsering ett sovrum samt ommålning på vävtapet två sovrum övreplan.
Ommålning av samtliga innertak
Omtapetsering av vardagsrum (omgjort 2014)
Anläggning friggebod, trädgårdsskjul

1997
Parabol

Områdesbeskrivning

Välkommen till ”Kungsholms villastad” med närhet till vatten och grönområden som har allt att erbjuda, både villor, parhus, lägenheter och nu även radhus och parhus i Slottsparken. Många bra promenadvägar finns i området.

Områdesbeskrivning

Välkommen till ”Kungsholms villastad” med närhet till vatten och grönområden som har allt att erbjuda, både villor, parhus, lägenheter och nu även radhus och parhus i Slottsparken. Många bra promenadvägar finns i området.

Välkommen till Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23
Välkommen till Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-2
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-3
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-4
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-5
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-6
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-7
Entré Barrstigen 1
Entré Barrstigen 1
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-9
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-10
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-11
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-12
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-13
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-14
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-15
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-16
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-17
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-18
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-19
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-20
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-21
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-22
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-23
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-24
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-25
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-26
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-27
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-28
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-29
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-30
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-31
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-32
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-33
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-34
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-35
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-36
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-37
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-38
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-39
Detaljbild wc entréplan och bastu i souterräng
Detaljbild wc entréplan och bastu i souterräng
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-41
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-42
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-43
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-44
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-45
Barrstigen 1 / Lillsjönäsvägen 23-46
Lillsjön koloniområde
Lillsjön koloniområde
Snart börjar det blomma i koloniområdet
Snart börjar det blomma i koloniområdet
Mysig närmiljö
Mysig närmiljö
Lillsjön med jogginspår runt och utegym
Lillsjön med jogginspår runt och utegym
Ulvsunda Slott
Ulvsunda Slott
Ulvsunda slottspark
Ulvsunda slottspark
Cykelavstånd till Ulvsundasjön
Cykelavstånd till Ulvsundasjön
Naturnära
Naturnära