Runda Vägen 26B

5 rok 5 925 000 kr 104 Kvm Bostadsrätt

Unik Äppelviksvåning med två stora balkonger och vy in mot stan

Dröm-5:a (möjlig 6:a) i Gamla Äppelviken med balkonger och eldstad. Trädgårdsstadsvåning med oslagbart ljus och fri vy in mot stadens tinnar och torn. Designad familjevåning högst upp bland trädtopparna med naturen och Mälaren inpå knuten. Ljus, genomgående och pietetsfullt renoverad 40-talspärla med bevarad kulturhistorisk charm och modern elegans i perfekt symbios. Läckert kök, 3-4 sovrum, stort vardagsrum med braskamin, matsal med klassisk skjutdörr, stora balkonger i fritt soligt läge, nyrenoverat badrum, gäst wc m.m. Vackert och lugnt belägen i synnerligen välskött förening med tillgång till stor gemensam trädgård mitt i Gamla Äppelvikens villaidyll ett äppelkast från kommunikationer i världsklass, Mälarens glittrande spegel och med närhet till allt, för en fungerande vardag. Ett livsstilsboende i hjärtat av Bromma med närhet till storstadens puls, mitt i småstadsidyllen. Välkommen till The Garden City ... "En bro från Stan".

-"Att bo i Gamla Äppelviken är lite grand som att bo i en dröm......"

Äntligen till salu - Familjevåning mitt i villaidyllen - Lätt att bygga om till 6:a om intresse/behov finns, se bifogad alternativ planlösning. Våningen disponerades ursprungligen under 40-talet som en 3:a plus en 1:a och denna funktion kan återställas.

Finnes: Välhållen och välbevarad 73-årig skönhet söker er som vill ha sann livskvalité och som längtar efter mysiga hemmakvällar framför braskaminen, kvällssolsmys på balkongerna, klassisk arkitektur, natur och Mälarens bad & båtliv inpå knuten...och självklart livets goda. Ordnad ekonomi är en förutsättning :-).

Välkommen ut i naturen - En bro från storstadens puls - Högt, ljust och helt insynsskyddat belägen med milsvid utsikt och lite sjöglimt.

- Det vi föll för var både det ostörda läget högst upp i huset, ett helt "eget" våningsplan, den fria utsikten mot stan, ljuset som flödar in under hela dagen från olika väderstreck, de båda balkongerna med den fantastiska almen utanför och sist, men inte minst, lägenhetens flexibla planlösning..., se fortsättning nedan, säljaren har ordet.

Med 15 minuter in till NK, ett par minuter till tunnelbanan, 3 minuter till badklippor och skogen alldeles inpå knuten kan man knappast bo bättre. Inom några minuters promenadavstånd finns bra matbutik, några av Stockholms populäraste skolor, trevliga restauranger och övrig service som bank, bokhandel och träningsanläggning. Här ligger snön kvar på vintern och på sommaren ligger Mälaren alldeles intill. Nära till både storstan och naturen. Lägenheten uppfyller alla krav vad gäller välskött förening, genomgående lägenhet utan insyn, stora fönster som släpper in mycket ljus, tyst läge, enkelt att finna parkering, bra planlösning, 2 stora balkonger och eldstad. Tillgång till stor gemensam trädgård med flera uteplatser.

Sammanfattningsvis ett fantastiskt sätt att bo. Det bekväma lägenhetsboendet i kombination med villakänslan som läget och trädgården ger. En lugn oas med genuin småstadskänsla och "stora staden" alldeles inpå, när man önskar.

Unik Äppelviksvåning med två stora balkonger och vy in mot stan
Historik

Äppelviken - En trädgårdsstad av Olle Rex - Grobladet maj 2017

Det är ett samhälle med blandad, småskalig bebyggelse där de flesta bor i villor och radhus, men ibland också i flerfamiljshus. Sådana samhällen ligger oftast långt utanför storstadens centrum. Trädgårdsstäder har utvecklades sedan början av 1900-talet i samband med utveckling av lokala järnvägsnät och nya levnadsmönster. Trädgårdsstädernas utformning har sedan blivit olika i olika länder efter anpassning till lokala traditioner.

Grundläggande idéer för trädgårdsstaden - Garden city - utformades 1898 av den brittiska stadsplaneraren Ebenezer Howard som ville skapa en modern mindre stad som skulle vara självständig gentemot storstaden i centrum. Howards idéer bär flera socialreformistiska drag och har sedan dess i hög grad influerat modern stadsplanering.

De svenska trädgårdsstäderna blev inte lika självständiga samhällen som sina engelska eller tyskaförebilder. De har byggts med måttlig täthet och med färre inslag av offentliga byggnader, små torg med butiker och ibland en skola. Typiskt är också att kuperad terräng lämnades obebyggd och formades till park- eller naturområden. Stadsplaneringen präglades av sådan anpassning till terrängen och med mjukt formade gator. Till varje bostad skulle det finnas en trädgård gärna för nyttoväxter.

Definitionsgränsen mellan en trädgårdsstad och ett vanligt villaområde kan ibland vara något diffus. Ordet trädgårdsstad har en positiv klang som kommer från sina vackra historiska förebilder i England och Tyskland. Ett traditionellt villaområde med lite buskar och grönt runtomkring utgör definitivt något helt annat än Trädgårdsstaden med sitt varierade innehåll och speciella stadsplanemönster.

Äppelviken och Ålsten är delar av ett omfattande stadsplaneområde som planerats med de flesta av de typiska komponenterna i en Trädgårdsstad. Området byggdes ut så snart spårförbindelsen kom igång vid samma tid som etableringen runt tågsträckningen ut mot Saltsjöbaden och Djursholm. En viktig ingrediens i trädgårdsstadens planering är små torg som motsvarar "the village green" i den engelska förlagans småstadstorg. Smedslättstorget i Bromma är ett vackert exempel på ett sådant trädgårdsstadstorg. Längs alla sidorna begränsas torget av sammanbyggda hus i två våningar med butiker och serviceinrättningar i bottenvåningen. Torgytan innehöll ambitiösa planteringar för rekreation...

Läs mer

Säljarens ord

När vi flyttade ut från stan till Bromma och Runda vägen för nästan 11 år sedan var det naturen, vattnet och den idylliska omgivningen i Äppelviken som lockade. Samtidigt ville vi ha kvar närheten till city och våra arbetsplatser. Så när vår lägenhet, en av få 5:or i området, kom ut till försäljning visste vi direkt att den var rätt för oss.

Det vi föll för var både det ostörda läget högst upp i huset, med "eget" våningsplan, den fria utsikten mot Alviksberget/stan, ljuset som flödar in under hela dagen från olika väderstreck, de båda balkongerna med den fantastiska almen utanför och sist, men inte minst, lägenhetens flexibla planlösning.

I takt med att familjen växt har vi utnyttjat bostadens olika rum utefter det aktuella behovet. Vi har flyttat runt bland rummen flera gånger. Oavsett hur man vill ha det är valfriheten och flexibiliteten av bostaden stor och en riktig munsbit om man är det minsta intresserad av inredning!

Entrén består egentligen av flera delar. Utrymmet utanför bostaden, på det egna våningsplanet, kan med fördel utnyttjas som extra hall med t ex en sittbänk med förvaring. Väl inne i hallen finns det plats att hänga av sig och ställa skor, men vi har valt att även utnyttja halldelen till vänster om entrén till det.

I den vänstra delen av bostaden finns förutom hallen även badrummet. Det renoverade vi 2014 med precision, då vi ville ha plats för både badkar med dusch, men även en separat dusch. Från badet har man vy rakt ut mot tallen och himlen, vilket är fantastiskt rogivande. Föredrar man att sätta in en tvättmaskin istället finns det förberett under badkaret för det. Det är dessutom lätt att ta bort då det inte är inkaklat.

Utöver badrum och hall finns två sovrum. Det ena är något mindre, med god förvaring upp till tak, och med bostadens bästa utsikt mot Söder, Globen och trä-topparna. Perfekt plats att se nyårsfyrverkerierna från! Det andra rummet är betydligt större och har dessutom en rymlig balkong med kvällssol. Här sover man fantastiskt bra med balkongen på glänt under våren och sommaren och vaknar till fågelkvitter. Det här rummet kan nyttjas som det är, luftigt och stort, men vi har även haft planer på att dela upp det i två, för att ytterligare utnyttja ytan.

Den andra delen, den till höger om entrén, är den del vi kallar för vår "sociala". Här finner man först ytterligare ett hall-utrymme och den lilla gäst-WC'n med glasad vägg högst upp. Vi har bollat med tanken på att ta bort WC'n för att få ett ännu rymligare kök, men vi har valt att ha kvar den nuvarande planlösningen då det är otroligt praktiskt med två WC.

Köket, som vi renoverade när vi flyttade in, ligger intill och det är lite originellt då det ligger i vinkel. Ljuset strömmar in på morgonen och här äter vi frukost, spanar på folk som går nedanför, klockar de första flygplanen in till Bromma på distans eller intar fördrinken med vännerna medan maten tillagas.

Mitt över ligger matsalen. Där ryms man upp till 10-12 personer runt det utdragna bordet. När vi flyttade in var öppningen mot det anslutande vardagsrummet igenstängd, men vi öppnade upp den och under fanns, tack och lov, den gamla skjutdörren bevarad. Oftast låter vi den vara öppen, men ibland när vi har gäster och vi vill sitta separat från barnen, är det praktiskt för alla att dra igen dörren.

Vardagsrummet är såklart bostadens centrala hubb. Det är behagligt att vara där; den öppna planlösningen, ljuset från de stora fönsterpartierna och från anslutande rum, kaminen som värmer under ruggigare månader och så balkongen. Otaliga har de soliga dagar och kvällar varit som vi suttit ute på balkongen och ätit/fikat eller bara vilat med almens skuggande grenar intill. Just pga läget med sol från förmiddag till sen eftermiddag bestämde vi oss för att installera en skyddande markis att veva ner vid behov.

Rummet i anslutning till vardagsrummet, som i dag är ett sovrum, använde vi initialt till gästrum och bibliotek, då vi tyckte att det var praktiskt med en sov-del och en mer social del i bostaden. Det är dock idealiskt som sovrum, då en hel vägg inhyser inbyggda garderober. Placerar man sängen som vi gjort har man dessutom en fin vy mot tall-toppen när man vaknar.

Det fina, avskilda läget högst upp i huset får man jobba lite för, närmare bestämt 56 trappstegs jobb. Men med dagens hälsofokus och matleveranser till dörren har inte vi upplevt det som ett hinder, och när man väl är uppe är den eventuella utmaningen redan glömd. Båda våra barn är uppvuxna här och de tog vi under det första året upp antingen i famnen eller i liggdelen från vagnen. Vagnen har vi haft i det förråd som ligger alldeles intill trapphallen vid entrén, så det har fungerat väldigt smidigt. Det är för övrigt ett av hela tre förråd som lyckligtvis tillhör lägenheten. Den som spar han har, har vi upptäckt allt eftersom…

Omgivningen är som vi nämnde inledningsvis en av de stora orsakerna till varför vi valde att bosätta oss här. Det är en ynnest att vara så nära stan och samtidigt helt "i fred" i en lugn, naturskön miljö. Vi tar oss ner till fots till Alviks torg med t-bana, service och butiker på några minuter. Lika nära är det till det mysiga konditoriet Park och bokhandeln på Äppelvikstorget och halva tiden på cykel ner till Äppelvikshamnen, skogen och strandpromenaden. Det är verkligen ett lyxigt läge! När barnen var mindre gick de på förskola lite längre ner på gatan, vilket var otroligt praktiskt och i dag går de med andra barn i traktens gå-tåg till idylliska och ytterst populära Smedslättskolan en dryg kilometer härifrån.

Vi har verkligen trivts bra på Runda vägen, i vår lägenhet och i vår förening, med alla trevliga grannar i en skön mix av yngre, äldre och barnfamiljer. Att ekonomin i föreningen är stark har också bidragit till att vi har känt oss trygga i vårt boende och med en nyligen förvärvad egen parkeringsplats (som vi dock inte stått i kö i 11 år till…) känns det inte helt lätt att ta beslutet att flytta ytterligare några kvarter inåt Bromma. Vi önskar de nya ägarna all lycka i den bostad som vi varit väldigt lyckliga över att ha fått bo i under många år.

/Sara och Magnus

När vi flyttade ut från stan till Bromma och Runda vägen för nästan 11 år sedan var det naturen, vattnet och den idylliska omgivningen i Äppelviken som lockade. Samtidigt ville vi ha kvar närheten till city och våra arbetsplatser. Så när vår lägenhet, en av få 5:or i området, kom ut till försäljning visste vi direkt att den var rätt för oss.

Det vi föll för var både det ostörda läget högst upp i huset, med "eget" våningsplan, den fria utsikten mot Alviksberget/stan, ljuset som flödar in under hela dagen från olika väderstreck, de båda balkongerna med den fantastiska almen utanför och sist, men inte minst, lägenhetens flexibla planlösning.

I takt med att familjen växt har vi utnyttjat bostadens olika rum utefter det aktuella behovet. Vi har flyttat runt bland rummen flera gånger. Oavsett hur man vill ha det är valfriheten och flexibiliteten av bostaden stor och en riktig munsbit om man är det minsta intresserad av inredning!

Entrén består egentligen av flera delar. Utrymmet utanför bostaden, på det egna våningsplanet, kan med fördel utnyttjas som extra hall med t ex en sittbänk med förvaring. Väl inne i hallen finns det plats att hänga av sig och ställa skor, men vi har valt att även utnyttja halldelen till vänster om entrén till det.

I den vänstra delen av bostaden finns förutom hallen även badrummet. Det renoverade vi 2014 med precision, då vi ville ha plats för både badkar med dusch, men även en separat dusch. Från badet har man vy rakt ut mot tallen och himlen, vilket är fantastiskt rogivande. Föredrar man att sätta in en tvättmaskin istället finns det förberett under badkaret för det. Det är dessutom lätt att ta bort då det inte är inkaklat.

Utöver badrum och hall finns två sovrum. Det ena är något mindre, med god förvaring upp till tak, och med bostadens bästa utsikt mot Söder, Globen och trä-topparna. Perfekt plats att se nyårsfyrverkerierna från! Det andra rummet är betydligt större och har dessutom en rymlig balkong med kvällssol. Här sover man fantastiskt bra med balkongen på glänt under våren och sommaren och vaknar till fågelkvitter. Det här rummet kan nyttjas som det är, luftigt och stort, men vi har även haft planer på att dela upp det i två, för att ytterligare utnyttja ytan.

Den andra delen, den till höger om entrén, är den del vi kallar för vår "sociala". Här finner man först ytterligare ett hall-utrymme och den lilla gäst-WC'n med glasad vägg högst upp. Vi har bollat med tanken på att ta bort WC'n för att få ett ännu rymligare kök, men vi har valt att ha kvar den nuvarande planlösningen då det är otroligt praktiskt med två WC.

Köket, som vi renoverade när vi flyttade in, ligger intill och det är lite originellt då det ligger i vinkel. Ljuset strömmar in på morgonen och här äter vi frukost, spanar på folk som går nedanför, klockar de första flygplanen in till Bromma på distans eller intar fördrinken med vännerna medan maten tillagas.

Mitt över ligger matsalen. Där ryms man upp till 10-12 personer runt det utdragna bordet. När vi flyttade in var öppningen mot det anslutande vardagsrummet igenstängd, men vi öppnade upp den och under fanns, tack och lov, den gamla skjutdörren bevarad. Oftast låter vi den vara öppen, men ibland när vi har gäster och vi vill sitta separat från barnen, är det praktiskt för alla att dra igen dörren.

Vardagsrummet är såklart bostadens centrala hubb. Det är behagligt att vara där; den öppna planlösningen, ljuset från de stora fönsterpartierna och från anslutande rum, kaminen som värmer under ruggigare månader och så balkongen. Otaliga har de soliga dagar och kvällar varit som vi suttit ute på balkongen och ätit/fikat eller bara vilat med almens skuggande grenar intill. Just pga läget med sol från förmiddag till sen eftermiddag bestämde vi oss för att installera en skyddande markis att veva ner vid behov.

Rummet i anslutning till vardagsrummet, som i dag är ett sovrum, använde vi initialt till gästrum och bibliotek, då vi tyckte att det var praktiskt med en sov-del och en mer social del i bostaden. Det är dock idealiskt som sovrum, då en hel vägg inhyser inbyggda garderober. Placerar man sängen som vi gjort har man dessutom en fin vy mot tall-toppen när man vaknar.

Det fina, avskilda läget högst upp i huset får man jobba lite för, närmare bestämt 56 trappstegs jobb. Men med dagens hälsofokus och matleveranser till dörren har inte vi upplevt det som ett hinder, och när man väl är uppe är den eventuella utmaningen redan glömd. Båda våra barn är uppvuxna här och de tog vi under det första året upp antingen i famnen eller i liggdelen från vagnen. Vagnen har vi haft i det förråd som ligger alldeles intill trapphallen vid entrén, så det har fungerat väldigt smidigt. Det är för övrigt ett av hela tre förråd som lyckligtvis tillhör lägenheten. Den som spar han har, har vi upptäckt allt eftersom…

Omgivningen är som vi nämnde inledningsvis en av de stora orsakerna till varför vi valde att bosätta oss här. Det är en ynnest att vara så nära stan och samtidigt helt "i fred" i en lugn, naturskön miljö. Vi tar oss ner till fots till Alviks torg med t-bana, service och butiker på några minuter. Lika nära är det till det mysiga konditoriet Park och bokhandeln på Äppelvikstorget och halva tiden på cykel ner till Äppelvikshamnen, skogen och strandpromenaden. Det är verkligen ett lyxigt läge! När barnen var mindre gick de på förskola lite längre ner på gatan, vilket var otroligt praktiskt och i dag går de med andra barn i traktens gå-tåg till idylliska och ytterst populära Smedslättskolan en dryg kilometer härifrån.

Vi har verkligen trivts bra på Runda vägen, i vår lägenhet och i vår förening, med alla trevliga grannar i en skön mix av yngre, äldre och barnfamiljer. Att ekonomin i föreningen är stark har också bidragit till att vi har känt oss trygga i vårt boende och med en nyligen förvärvad egen parkeringsplats (som vi dock inte stått i kö i 11 år till…) känns det inte helt lätt att ta beslutet att flytta ytterligare några kvarter inåt Bromma. Vi önskar de nya ägarna all lycka i den bostad som vi varit väldigt lyckliga över att ha fått bo i under många år.

/Sara och Magnus

Mer fakta om bostaden

Lägenhet

Adress
Runda Vägen 26B
Ort - stadsdel
Fastighetsbeteckning
Niten 6
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Avgift per månad
5 345 kr/mån (sänktes 5% 1/1-18) inkl värme, VA, basutbud TV och bredband
Våningsplan
3 av 3.
Boarea
104 kvm
Uppmätningsnorm SS 021054:2009
Antal rum
5 rok

Renoveringar - bostaden

Renoveringshistorik

2007
Renovering kök
Nytt trägolv i sovrum intill vardagsrum
Nytt golv hall

2008
Ny markis
Balkong utanför vardagsrum

2009
Trägolv (plattor) samt nytt handfat wc (gäst wc)
2010
Kamin installerad

2014
Badrum renoverat

2016
Tak i hall, infällda spotlights.

Väggar ommålade kontinuerligt.

Fakta om föreningen

I föreningen finns 65 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt.

Utförda renoveringar i föreningen:
Elstigare 1995
Stambyte 1998-99
Fjärrvärme 2002
Balkongrenovering 2005
Takomläggning 2006
Fönster, portar, grund 2006-08
Förskola och kontorslokal 2006-08
Omputsning av socklar 2007
Byte stuprör och hängrännor 2008
Portar 2009
Underhåll ledstänger 2009
Nya eluttag källare 2009
Termostatbyte/injustering värmesystem 2012
Spolning avloppsstammar 2015
Fönsterrenovering 2015
Takomläggning 2016
Ommålning trapphus (pågående) 2018


3 garage/20 p-platser ute
P-plats: 625 kr/mån, garage: 975 kr/mån.Överlåtelseavgift faktureras säljaren (2,5% av basbeloppet)
Pantsättningsavgift faktureras låntagaren (1% av basbeloppet)

Planlösningar

Områdesbeskrivning

Mälarens glitter och naturen inpå knuten, skog och sjö för långa promenader, kvarterskrogar, konditorier där man köper sitt färska frukostbröd på helgen och bokhandeln vid Alléparken. Detta är några av sakerna du kan njuta av i Äppelviken. Nockebybanan och tunnelbanan finns på gångavstånd när man vill in till vimlet i stan.

Områdesbeskrivning

Mälarens glitter och naturen inpå knuten, skog och sjö för långa promenader, kvarterskrogar, konditorier där man köper sitt färska frukostbröd på helgen och bokhandeln vid Alléparken. Detta är några av sakerna du kan njuta av i Äppelviken. Nockebybanan och tunnelbanan finns på gångavstånd när man vill in till vimlet i stan.

Runda Vägen 26B-1
Hänförande utsikt
Hänförande utsikt
Omgivning - Äppelvikshamnen
Omgivning - Äppelvikshamnen
En plats i solen
En plats i solen
Matsal
Matsal
En av två stora balkonger med grillmöjlighet (perfekt solläge)
En av två stora balkonger med grillmöjlighet (perfekt solläge)
Runda Vägen 26B-7
Runda Vägen 26B-8
Runda Vägen 26B-9
Runda Vägen 26B-10
Runda Vägen 26B-11
Runda Vägen 26B-12
Runda Vägen 26B-13
Runda Vägen 26B-14
Runda Vägen 26B-15
Runda Vägen 26B-16
Runda Vägen 26B-17
Runda Vägen 26B-18
Runda Vägen 26B-19
Runda Vägen 26B-20
Runda Vägen 26B-21
Runda Vägen 26B-22
Runda Vägen 26B-23
Runda Vägen 26B-24
Runda Vägen 26B-25
Runda Vägen 26B-26
Runda Vägen 26B-27
Runda Vägen 26B-28
Runda Vägen 26B-29
Högt fritt solläge
Högt fritt solläge
Vy in mot stan
Vy in mot stan
Medelhavskänsla
Medelhavskänsla
Semlor på Park Konditori
Semlor på Park Konditori
Detalj båt och vatten Äppelvikshamnen
Detalj båt och vatten Äppelvikshamnen
Morgonpromenad utmed Mälarstranden
Morgonpromenad utmed Mälarstranden
Härliga ispromenader
Härliga ispromenader
Morgonpromenad
Morgonpromenad