Norra Ängby i våra hjärtan!
Entréplan bjuder på en ljus och rymlig hall, wc-rum, sovrum/arbetsrum, kök med matplats ett ljust och trivsamt blomsterrum som nyttjas som matsal och ett vardagsrum i öppen lösning intill. Den vackra och fiskbensmönstrade ekparketten binder samman rummen. På övre plan finner du tre bra sovrum, ett renoverat dusch/wc-rum med golv-värme, utgång till en högt belägen altan som får gott om sol och ger dig trivsam utsikt upp mot skogen intill. I hallen som löper utanför rummen finns en öppen spis (dock ej använd på länge) samt en vindslucka i taket där en stege tar dig upp till en rymlig förvaringsvind. Källarvåningen med garage är ej inredd i dagsläget men ger dig gott om ytor och utrymmen att göra något speciellt av. Här finns i dagsläget en tvättstuga, matkällare, verkstadsutrymme, hobbyutrymme, ett rymligt förråd och garaget.
Här bor du mitt i villaidyllen, gränsande mot ett ostört grönområde och med direkt närhet till Björklunds Hage med 4H-gården, med djuren som blir barnens favoriter, lekplatser, gröna kullar och Ängby Slott. Det är heller inte långt till trivsamma Ängby Torg, Norra Ängby Skola och Ängby IP. Du finner också fina strövområden i Judarreservatet och Kyrksjölöten i närheten!
Det är gångavstånd till Mälaren med strandpromenad och det tar bara ca 2-3 minuter till T-banan vid Islandstorge och ca 10 minuter till Ängbyplan. Alldeles i närheten av huset ligger populära restauranger som Mille Gusti, Brödernas och China House och vid Ängbyplan finner du både tennisbanor, utegym och populära restaurangen Astrids och Café Gateau.
Välkommen till en dold Ängbypärla!
Genom vackra och dubbla entrédörrar med fönster kommer du in till denna ljusa och rymliga hall med naturlig avhängningsdel i ena hörnet och på golvet ligger ett ljust marmorgolv.Till höger om hallen leder trappor upp- respektive ned i huset och en dörr leder in till ett wc-rum. Rakt fram från hallen sett ligger ett bra sovrum med fönster i två väderstreck och en inbyggd garderob, som även skulle kunna disponeras som ett arbetsrum.
Till vänster om hallen kommer du in i husets ljusa och rymliga sällskapsdel där matsal och vardagsrum ligger öppet intill varandra och binds samman av den vackra och fiskbensmönstrade ekparketten. Matsalsdelen ligger i det ljusa och vacka blomsterrumsdelen med ett flertal spröjsade fönster i tre väderstreck. Intill matsalsdelen ligger det nostalgiska köket med gott om skåp och lådor för förvaring samt en arbetsbänk. Vitvarorna består av en ugn med spishäll från ca 2009 och en kyl. Frys finns i källaren. Matplatsen är trivsamt placerad intill ett fönster med grönskan utanför,
Från en trivsamt svängd trappa med med vackert handräcke kommer du upp till det övre planets ljusa och långa hall som ansluter in till tre fina sovrum, badrummet och ut till den soliga altanen. I hallen finns även en öppen spis som ej använts på länge och bör ses över innan eldning. En vindslucka i taket ger dig också tillgång till vindens rymliga förvaringsutrymme. Direkt till höger om hallen ligger detta rogivande sovrum med inbyggd garderob och gott om utrymme för dubbelsäng och övrigt möblemang. Intill sovrum 1 ligger den andra sovrummet, även det med fönster mot väster och en inbyggd garderob. På golvet ligger ljus stavparkett och väggarna är tapetserade i klassiskt mönster. Det tredje och större föräldrasovrummet ligger i sin tur intill sovrum 2 och badrummet. Rummet får ett härligt ljusinsläpp genom fönster i både söder och väster. Här finns en inbyggd garderob och en klädkammare. På golvet ligger ljus parkett. Intill rummet ligger ett helkaklat duch/wc- rum med klinkers och golvvärme (el) från ca 2008. Här finns handfat, spegelskåp, toalett och duschdel med fällbara dörrar.Ett fönster mot öster ger trivsamt ljusinsläpp.
Den rymliga källarvåningen med garage, verkstadsdel, förråd, tvättstuga hobbyrum och matkällare är oinredd men fräsch och ger dig stora möjligheter att påverka efter eget tycke, smak och behov. Här skulle man tex kunna inreda till både allrum, sovrum, och spa?
Säljarens ord
Den 9 juni 1946 gifte sig min mamma Ingrid Danielsson och min pappa Bertil Lundin i Bromma Kyrka. Deras bröllopsfest firades i Ingrids hem på Islandsvägen 24 i Norra Ängby. Familjen byggde huset 1937. Ingrid hade lärt känna Bertil genom sina bröder som precis som Bertil läste till ingenjörer, kvällstid efter arbetet. Ingrid flyttade nu in på Miklagårdsvägen, som bara låg ca 300 meter bort.
Bertil hade bott i huset sedan 1941 då han flyttade in med sin mamma Agnes och sin lillebror Curt. Bertil och Curts pappa hade gått bort och familjen fick bo i Agnes brors hus. Pappa Bertil jobbade på Örlogsvarvet under kriget och senare på Matematikmaskinnämnden där han var med om utvecklingen av Sveriges andra datamaskin BESK. Flera arbeten följde bl.a på Facit i Solna. Han var mycket engagerad i föreningslivet och var bla sekreterare och ordförande i Norra Ängby Trädgårdsförening där han även arbetede med föreningens tidning i många år.
1951 fick pappa Bertil köpa huset på Miklagårdsvägen av sin morbrors dödsbo och 1963 byggdes huset ut upp mot skogen. Vi barn fick egna rum och det blev även en rymlig entré och toalett. Huset värmdes av en värmepanna som eldades med koks som kom i säckar och som tömdes ner i en kolbox genom ett källarfönster. Pannan måste passas ofta så att temperaturen var lagom. Den byttes sedan mot en gaspanna och mycket arbete sparades. Spisen i köket drevs också med gas.Vi fick köpa gaspoletter i Konsum som då låg vid Islandstorget och gå ned i källaren och stoppa i en polett i en apparat från Gasverket när lågorna på spisen minskade. 2009 ersattes gasen av en luft/vatten - värmepump och i köket hade vi en elspis då Stockholm stad tog bort gasen.
`"När jag och min bror Arne var förskolebarn hyrde en man som hette Helge Martinelle vårt garage Helge Martinelle var barn till en tidigare ägare av huset och hade en Opel Kapitän som han kom och hämtade då och då. Han var väldigt snäll och lite senare fick jag och min bror Arne åka med till "hörnan" dvs till Galtabäcksvägen. Jag satt i framsätetoch det fanns inga säkerhetsbälten. Det var bara ca 50 meter men uppskattat"
/Kerstin Holme’n