Förhands tips

Drakstigen 1

11 950 000 kr 145 kvm

Härlig familjevilla i Olovslund på uppvuxen plan trädgårdstomt i söderläge med fristående gästhus

Välkommen till denna trivsamma familjevilla på plan uppvuxen trädgårdstomt belägen i idylliska Olovslund, gästhus på tomten med alla bekvämligheter. Lekvänlig tomt med äppelträd och bärbuskar. Stor matsal med vardagsrum i öppen planlösning, fräscht kök med matplats, 3 sovrum och allrum på övre plan samt stort badrum med dubbla duschplatser. Gäst-wc och bibliotek på entréplan. Solsäker altan på södervänd tomt. Källare med tvättstuga och stora förrådsytor mm.

Alldeles i närheten ligger förskola samt Olovslundsskolan med klasser från åk 0-6 och Olovslundsdammen som är ett populärt ställe för områdets barn. Här samlas barnfamiljerna gärna varma sommarkvällar med middagsmaten i korgen. Barnen plaskar gärna runt i dammen. Gångavstånd till Brommaplan eller Abrahamsberg med alla kommunikationer.

Välkommen hem!
Härlig familjevilla i Olovslund på uppvuxen plan trädgårdstomt i söderläge med fristående gästhus
Entréplan

Via farstukvisten och entrén med kapprum och gäst-wc kommer man in i den inre hallen med ekparkett. Rakt fram ligger vardagsrummet och till höger genom den inre hallen kommer man fram till en mindre matplats intill det platsbyggda köket inspirerat av Poggenpohl med bänkskiva av Corian, 90 cm spis & ugn från SMEG. Vidare kommer man ut till matsalen med plats för stora sällskap och med access ut till den solsäkra altanen på den södervända tomten. Vardagsrummet har plats för soffgrupp med soffbord och intill finns det trevliga biblioteket intill den svängda trappen mot övre plan. Taken i hela entréplanet har infällda spotlights och på golven ligger genomgående fiskbensmönstrad ekparkett. Väggarna är vitmålade och hela våningen är mycket ljus med genomgående siktlinjer och mängder av fönsterpartier i olika nivåer.

Övre plan

Via den svängda trappan kommer man till den övre hallen där man omfamnas av fönster och en takhöjd upp till nock med synliga takbjälkar och ett allrum som rymmer en soffa med soffbord. På övre plan finns tre sovrum, varav ett har balkong mot trädgården. Alla rum har en härlig takhöjd som ger rummen ljus och rymd. Intill finns ett magiskt badrum med dubbla duschplatser och handfat. Allt i en stilsäkert svart klinker och kakel med smakfulla inslag av turkos mosaik.

Källarplan

Via källartrappan kommer man ner i en stor nedre hall. I källaren finns också en tvättstuga, matkällare, och flera förrådsrum och garderober. Den tillbyggda delen i källaren är inte färdigställd utan här finns råväggar och betonggolv. Här kan man som ny ägare välja användningsområde och stil.

Gästhus/Uthyrningsdel ca 19 kv

Gästlägenheten finns i den ombyggda garaget. Här finns allt för ett eget boende såsom vattenburen golvvärme, spis, kyl, micro och badrum med tvättmaskin. Möjlighet att hyra ut, generationsboende eller för övernattade gäster.

Bod

Redskapsbod i det östra hörnet på tomten men plats för trädgårdsredskap mm.

Trädgården

Förutom den plana grästäckta tomten med plats för lek och bus finns generösa stensättningar på hela uppfarten samt runt gästhuset. Här finns plats för 3-4 bilar, MC, mopedbil etc Stensättningen sträcker sig fram till entrén vid farstukvisten.

Mer fakta om bostaden

Allmänt

Adress:
Drakstigen 1, 16772 Bromma
Ort/stadsdel:
Bromma - Olovslund
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Tomtarea:
528 kvm
Upplåtelseform:
Friköpt
Boarea:
145 kvm
Uppmätningsnorm SS 21054:2020
Biarea:
75 kvm
Antal rum
6 rum och kök, varav 3 sovrum
Taxeringsvärde:
6 944 000 kr kr (fastställt avseende år 2021), varav byggnadsvärde 1 944 000 kr

Huvudbyggnad

Byggnadstyp
2-plans villa med källare
Byggnadsår
1932 (Tillbyggt 2007/2008)
Fasad
Träpanel
Stomme
Trä
Fönster
Isolerglas
Bjälklag
Trä
Grundmur
Betonghålsten, lecasten
Tak
Tegelpannor
Grund
Grundsulor med mellangjutna betonggolv
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Energi och drift

Energi

Uppvärmning
vattenburen golvvärme, vattenburna radiatorer via bergvärmepump
Ventilation
Självdrag
Energideklarationsdatum
2023-08-22
Energiklass
B

Driftkostnader

Hushållsel
33 618 kr/år
Vatten/avlopp
3 671 kr/år
Renhållning
5 236 kr/år
Försäkring
9 502 kr/år
Summa
52 027 kr/år
(fastighetsavgift/skatt på 9 287 kr tillkommer)
Faktisk förbrukning om 15466 KWh 2022 till en kostnad av 33 618 kr. Elstöd om 15455 kr. Den faktiskt elkostnaden för hushållet var därmed 18 163 kr för 2022. Vattenförbrukning om 154 kubikmeter okt 22-sept 23 till en kostnad om 3671kr. Larm från Verisure om 8564kr/år är inte medtaget i driftkostnaden. Är möjligt att överta om intresse finns.

Renoveringar - bostaden

2023
Fasadtvätt
Gästhus ommålat

2015
Bergvärmepump installerad. Borrhål omkring 200 meter

2015/2018
Garaget inrett till till lägenhet. VA-ledningar installerades och kopplades på i källare
Vattenburen golvvärme i gästhuset

2010
Fasader målade

2007/2008
Tillbyggnad i 3 plan
Innertaket på övre plan ombyggt i samband med tillbyggnad
Köket platsbyggt i samband med ombyggnad
Elledningar utbytt i våningsplan
VA ledningar utbytt i våningsplan

1996
Grundmurar omdränerade med isodränskivor enligt tidigare ägare.
VA servis utbytt enligt tidigare ägarePlanlösningar

Planritningar
Planritningar
Planritningar
Planritningar

Områdesbeskrivning

Olovslund är ett fridfullt och väl bevarat område med 20-talscharm. Det är ett villaområde med mindre ”småstugor”. Ett stenkast bort ligger Olovslundsdammen, där samlas stora som små solvarma sommardagar. Barnen plaskar runt och de vuxna kan njuta av medhavd kaffekorg och småprata med grannarna.

Olovslund

Områdesbeskrivning

Olovslund är ett fridfullt och väl bevarat område med 20-talscharm. Det är ett villaområde med mindre ”småstugor”. Ett stenkast bort ligger Olovslundsdammen, där samlas stora som små solvarma sommardagar. Barnen plaskar runt och de vuxna kan njuta av medhavd kaffekorg och småprata med grannarna.

Olovslund
 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Olovslundsparken Drakstigen 1
Olovslundsparken
Lekplats i Olovslund Drakstigen 1
Lekplats i Olovslund
Olovslundsskolan med fotbollsplan Drakstigen 1
Olovslundsskolan med fotbollsplan
Mälaren njutbar året om Drakstigen 1
Mälaren njutbar året om
Nockeby Torg med bageri Drakstigen 1
Nockeby Torg med bageri
Engströms Livs vid Nockeby Torg Drakstigen 1
Engströms Livs vid Nockeby Torg
 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1 Drakstigen 1