Äppelvikstorget 2

{rum} rok 13 500 000 kr 150 kvm

Observera att denna bostad är såld.

Sagolikt boende i Äppelviken, Engelskt radhus anno 1920

Äntligen är ett av de största Engelska radhusen till salu. En egen värld i hjärtat av Äppelvikens trädgårdsstad.

Ett exklusivt och kärleksfullt renoverat sju-rums gavelradhus med drömlikt parkläge. Öppen planlösning mellan det exklusiva shaker köket och sällskapsrummen i fil. Från köket/matsalen har man direkt utgång till den stora och soliga trädgården. Två badrum med fantastiska materialval, fyra till sex sovrum, stort allrum på vindsplan och separat groventré in till källaren.

Detta är ett boende som förenar bostadsrättens enkelhet med villaboendets charm invid klassiska Äppelvikstorget med sin genuina småstadskänsla, en bro från stan och med flera av Stockholms mest populära skolor på gångavstånd.

För mer information kontakta Fastighetsmäklare Jonas Cederroth 070-341 01 59.
Sagolikt boende i Äppelviken, Engelskt radhus anno 1920
Entréplan

När man stiger in i detta fantastiska hem slås man av den varma atmosfären och ljuset som kännetecknar detta hus. Den tidstypiska entréhallen med god plats för avhängning och den vackra trappan med det fina trappräcket som leder upp till övervåningen möter en innanför dörren.

I en öppen planlösning med matsalen och vardagsrummet finns det fantastiska köket från Skandinaviska Shakerkök. Köket är designat av House of Design och man har valt en härlig mörkgrön nyans på luckor och ek på stommarna. Det finns bra arbetsytor och förvaring. På köksön ligger stenen 30 mm Terrazzo Fior Pesco och på övriga bänkskivor har man valt 30 mm Bianco Carrera. Kombinerad ugn och spis från Bertazzoni och fristående kyl/frys samt diskmaskin från Smeg. Alla beslag i mässing åldras med en fin patina och kommer från Yester Home. Pricken över i är armaturen från Quooker som ger direkt kokande vatten i kranen. Man har direkt utgång till den inbjudande uteplatsen och den härliga trädgården. Sommartid står dörren öppen och skapar en naturlig förlängning av de sociala ytorna. Här slår man sig gärna ned på yttertrappan och blickar ut över den egna trädgårdsidyllen. En plats att finna ro…

Från både köket och från hallen kommer man in i den ljusa sällskapsdelen med vardagsrum och matsal i fil. Med de vackra skjutdörrarna kan man enkelt avdela sällskapsrummen. Vacker fiskbensparkett pryder golven, fönstren har spröjs och den rymliga matsalen har plats för stora middagssällskap.

Övre plan

På övervåningen finns tre bra sovrum. Masterbedroom med en smart lösning i form av en WIC bakom sängen. I anslutning till sovrummet finns ett stort badrum ensuite med wc, handfat, handdukstork (allt från Primary) samt ett badkar. Sten i Bianco Carrera och klinkers från Mud Boheme. I badrummet finns ett stort fönsterparti, där årskiftningarna speglar sig likt en vacker tavla. Det finns ytterligare ett separat badrum med wc, dusch och handfat (också från Primary). Väggarna är behandlade med Tadelakt och på golvet ligger grönt klinkers från Wow design EU. På det övre planet ligger vacker ekparkett som ger en harmonisk känsla till våningsplanet och i badrummen har man vid renoveringen gjort exklusiva materialval.

Vindsplan

Från den övre hallen leder en bekväm trappa upp till vinden. Här finns idag ett stort allrum/sovrum som badar i ljus och rymd tack vare två stora fönsterkupor. Det finns potential för alternativa planlösningar med tre sovrum, två sovrum och ett TV-rum alternativt två sovrum och ett badrum (se de alternativa planlösningsförslagen).

Källarplan

Källaren rymmer ett stort allrum med två platsbyggda garderober, en stor tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp, ett kombinerat rum och bad med dusch och separat wc och handfat.

Kvarteret Drivbänken

De engelska radhusen i Äppelviken utgör ett spännande kapitel i Stockholms arkitekturhistoria. Kvarteret Drivbänken (ett passande namn på ett riktigt trädgårdskvarter) ritades av arkitekten Gunnar Wetterling och uppfördes 1920. Förlagan var, som sagt, omisskännligt engelsk. Redan då, långt före vår hektiska tid, tycktes han förutse människors behov av småskalighet, närhet och gemenskap - och, inte minst, grönska. De fyra längorna, slammade i varma, rödgula nyanser ordnades kring en skyddad innergård och ramar in intima trädgårdstäppor och gröna rum. Grusade gångar leder mellan häckar och fruktträd … och när vintern släpper greppet och sommaren gör sitt intåg hålls gårdsfesten under pilens ljusgröna tak … Det är nog så att pulsen slår lite lugnare här. Känslan av småstadsidyll är påtaglig … Naturen finns nära, men också stadens fläkt …

Närområde

Inom några hundra meter ligger några av Stockholms populäraste skolor, Smedslättsskolan (årskurs F-5) och Äppelviksskolan (årskurs 6-9) samt ICA Smelivs. På promenadavstånd vid Alviks torg finns åtskilliga affärer, gym, tennishall, restauranger, bank och en välsorterad ICA med generösa öppettider. Där hittar man också T-banans gröna linje, bussar samt Tvärbanan.

Historik

Äppelviken - En trädgårdsstad av Olle Rex - Grobladet maj 2017

Det är ett samhälle med blandad, småskalig bebyggelse där de flesta bor i villor och radhus, men ibland också i flerfamiljshus. Sådana samhällen ligger oftast långt utanför storstadens centrum.

Trädgårdsstäder har utvecklades sedan början av 1900-talet i samband med utveckling av lokala järnvägsnät och nya levnadsmönster. Trädgårdsstädernas utformning har sedan blivit olika i olika länder efter anpassning till lokala traditioner.

Grundläggande idéer för trädgårdsstaden - Garden city - utformades 1898 av den brittiska stadsplaneraren Ebenezer Howard som ville skapa en modern mindre stad som skulle vara självständig gentemot storstaden i centrum. Howards idéer bär flera socialreformistiska drag och har sedan dess i hög grad influerat modern stadsplanering.

De svenska trädgårdsstäderna blev inte lika självständiga samhällen som sina engelska eller tyska förebilder. De har byggts med måttlig täthet och med färre inslag av offentliga byggnader, små torg med butiker och ibland en skola. Typiskt är också att kuperad terräng lämnades obebyggd och formades till park- eller naturområden. Stadsplaneringen präglades av sådan anpassning till terrängen och med mjukt formade gator. Till varje bostad skulle det finnas en trädgård gärna för nyttoväxter.

Definitionsgränsen mellan en trädgårdsstad och ett vanligt villaområde kan ibland vara något diffus. Ordet trädgårdsstad har en positiv klang som kommer från sina vackra historiska förebilder i England och Tyskland. Ett traditionellt villaområde med lite buskar och grönt runtomkring utgör definitivt något helt annat än Trädgårdsstaden med sitt varierade innehåll och speciella stadsplanemönster.

Äppelviken och Ålsten är delar av ett omfattande stadsplaneområde som planerats med de flesta av de typiska komponenterna i en Trädgårdsstad. Området byggdes ut så snart spårförbindelsen kom igång vid samma tid som etableringen runt tågsträckningen ut mot Saltsjöbaden och Djursholm.
En viktig ingrediens i trädgårdsstadens planering är små torg som motsvarar "the village green" i den engelska förlagans småstadstorg. Smedslättstorget i Bromma är ett vackert exempel på ett sådant trädgårdsstadstorg. Längs alla sidorna begränsas torget av sammanbyggda hus i två våningar med butiker och serviceinrättningar i bottenvåningen. Torgytan innehöll ambitiösa planteringar för rekreation.

Enskede trädgårdsstad stadsplanerades av Per Olof Hallman med inspiration av den österrikiske stadsplaneraren Camillo Sitte. Den hjärtformade stadsplanen i Enskede omfattar cirka 60 hektar och var beräknad för att bebyggelsen skulle kunna rymma bostäder för omkring 7 000 personer. Området är en typisk Trädgårdsstad med bredare gator som ramar in hela området och interna
gatunät som följde terrängen i mjuka kurvor. Långa raksträckor skulle helst undvikas enligt stadsplanens inspirationskällor.

Vårt kvarter Drivbänken byggdes 1919 - 1923 efter ritningar gjorda av Gunnar Wetterling som senare också själv bodde i kvarteret. Fastigheten är enligt Riksantikvarieämbetet "blåklassad" vilket innebär att den betraktas som så värdefull ur ett kulturhistoriskt perspektiv att det motsvarar fordringarna för "Byggnadsminne" enligt kulturminneslagen. Vårt kvarter är också utpekat som särskilt kulturhistoriskt värdefullt i Stockholms Översiktsplan.

Enligt Riksantikvarieämbetet tillhör vårt kvarter de intressantaste tidiga radhusområdena i Sverige genom sin starka anknytning till samtida tysk radhusbebyggelse. Vårt kvarter fick varken arkitektoniskt eller planeringsmässigt några efterföljare i Sverige, vilket gör kvarteret unikt. Vidare anser ämbetet att radhusen har ett synnerligt högt arkitektoniskt, byggnadshistoriskt och miljöskapande värde.

Tror dom flesta av oss som bor i kvarteret känner glädje av att få bo i en miljö med dom kvaliteter vi har omkring oss varje dag. Det är också därför föreningens styrelse och den särskilda Trädgårdsgruppen värnar om vår tillgång och fortsätter att skydda och utveckla det unika.

Olle Rex, styrelsemedlem med särskilt uppdrag kring underhållsfrågorna sedan april 2017

Mer fakta om bostaden

Bostadsrätt

Adress:
Äppelvikstorget 2, 167 54 BROMMA
Ort/stadsdel:
Bromma - Äppelviken
Upplåtelseform:
Bostadsrätt
Månadsavgift
5 856 kr/mån. Sophämtning ingår i avgiften. Värme, vatten och bredband tillkommer. Individuella avtal för bredband för varje Brf ägare.
Lgh.nr
38
Andelstal (andel i föreningen)
2.77989%
Andelstal (andel av årsavgift)
2.77992%
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning
337 144 kr
Kommentar till nettoskuldsättning
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning anger hur stor andel av bostadsrättsföreningens räntebärande skulder med avdrag för räntebärande tillgångar och likvida medel som indirekt belastar bostadsrätten. Andelen beräknas med andelstalet årsavgift multiplicerat med föreningen totala nettoskuldsättning. Underlag för beräkningen kommer från föreningens årsredovisning.
Boarea:
150 kvm
Uppmätningsnorm SS 021054:2009
Biarea:
57 kvm
Antal rum
7 rum och kök, varav 4–6 sovrum
Slutpris
13 500 000 kr
Uteplats/balkong
Fin uteplats med kvällssol längre ut i trädgården

Driftkostnader

Uppvärmning
1 858 kr/mån
Hushållsel
2 442 kr/mån
Vatten/avlopp
900 kr/mån
Försäkring
378 kr/mån
Summa
5 578 kr/mån

Renoveringar - bostaden

2022
Renovering badrum/duschrum.

2020
Renovering kök.

2009
Renovering av källare.

2007
Installation fjärrvärme.

2005
Fullständig renovering inklusive kök, badrum, el-och vattenstammar, avlopp och värme.

Fakta om Brf Drivbänken Nr 1

Allmänt om föreningen
En mycket välskött förening med god ekonomi och låg belåningsgrad. Föreningen består av 43 st radhus, samtliga upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har inga lokaler.
För övrig information, vänligen se bilagd årsredovisning.

Kontakt till föreningens Kassör
jonasfridman@gmail.com
Organisationsform
Bostadsrättsförening
Föreningen äger marken?
Ja
Äkta bostadsrättsförening?
Ja
Antal lägenheter
43 st
TV/bredband
TV och bredband levereras av Tele2. Debiteras med individuella avtal för varje Brf-ägare
Överlåtelseavgift
1313 kr (betalas av Köpare)
Pantsättningsavgift
525 kr
Tillåts juridisk person?
Nej
Renoveringar
2022
Målning och renovering av socklar
Översyn av avlopp
Takbesiktning

2021-2022
Fortsatt förbättring och renovering av fönster och snickerier

2020
Renovering av samtliga yttertrappor på fram och bakgård
Samtliga rökkanaler har sotats

2016-2018
Fönsterrenovering

2008
Omläggning av tak

2000
Friköp av tomten

Dräneringsarbeten och fasadrenovering på 80- och 90-talet.

Inga planerade avgiftshöjningar eller stora renoveringar.

Planerade arbeten:
- Renovering av pergola i anslutning till radhusen
- Målning av socklar
- Renovering av skadade snickerier och löpande underhåll av övriga snickerier
Parkering
Boendeparkering på gatan f.n. 300kr/mån.
Det finns en separat ekonomisk förening som tillhandahåller parkeringsplatser. Där kan man ställa sig i kö till.

Planlösningar

Planritningar
Planritningar
Planritningar
Planritningar
Planritningar
Planritningar

Områdesbeskrivning

Mälarens glitter och naturen inpå knuten, skog och sjö för långa promenader, kvarterskrogar, konditorier där man köper sitt färska frukostbröd på helgen och bokhandeln vid Alléparken. Detta är några av sakerna du kan njuta av i Äppelviken. Nockebybanan och tunnelbanan finns på gångavstånd när man vill in till vimlet i stan.

Äppelviken

Områdesbeskrivning

Mälarens glitter och naturen inpå knuten, skog och sjö för långa promenader, kvarterskrogar, konditorier där man köper sitt färska frukostbröd på helgen och bokhandeln vid Alléparken. Detta är några av sakerna du kan njuta av i Äppelviken. Nockebybanan och tunnelbanan finns på gångavstånd när man vill in till vimlet i stan.

Äppelviken
 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Äppelvikstorget 2 Alléparken med spårvagnshållplats Äppelvikstorget 2
Alléparken med spårvagnshållplats
Park konditori & blommor vid Alléparken Äppelvikstorget 2
Park konditori & blommor vid Alléparken
Äppelvikstorget Äppelvikstorget 2
Äppelvikstorget
Nära båtlivet Äppelvikstorget 2
Nära båtlivet
Smedslättsskolan Äppelvikstorget 2
Smedslättsskolan
Bromma Enskilda skola Äppelvikstorget 2
Bromma Enskilda skola
Mossens IP med utegym och löparbanor Äppelvikstorget 2
Mossens IP med utegym och löparbanor
Promenad längs Mälaren Äppelvikstorget 2
Promenad längs Mälaren