Alviksvägen 59

4 rok 6 795 000 kr 98 Kvm Bostadsrätt

Småstadsidyll med villakänsla - Äppelviksvåning anno 1929

-"The Garden city - En äkta byggmästarvåning mitt i trädgårdsstadens villaidyll - En bro från Stan". Smakfullt designad/renoverad villavåning (hela våningsplanet) med oslagbart ljus, fönster åt 4-håll, imponerande takhöjd, 2 franska balkonger, 2-3 sovrum, bibliotek, stor sällskapsdel/vardagsrum med burspråk/blomsterrum och matsalsdel, stilrent kök och nybyggt badrum. Tillgång till stor balkong med vacker utsikt över trädgårdsstaden samt underbar, insynsskyddad villaträdgård med soliga uteplatser där du kan grilla, sola och njuta av livet. Ett livsstilsboende i hjärtat av Äppelviken med närhet till storstadens puls, mitt i småstadsidyllen.

-"Drömmen om Äppelviken" - Småstadsidyll mitt bland villaträdgårdarna! - Pietetsfullt renoverad 4:a med låg avgift och bevarad 20-talsatmosfär. Det bästa av 2 världar, villakänslan kombinerat med bostadsrättens enkelhet.

En solig vårdag 1929 stod denna lilla flerfamiljsvilla klar för inflyttning och butikerna på bottenvåningen slog för första gången upp sina dörrar. På den tiden var Alviksvägen en riktig affärsgata.

-"Från the Big Apple till the Garden City". För snart 6 år sedan flyttade vi från Manhattan till Äppelviken. Med vårt första barn på väg var det här precis det vi letade efter, vad vi då tyckte var "livet på landet", bara ett stenkast från stan...se fortsättning, säljaren har ordet nedan"

Småstadsidyll med villakänsla - Äppelviksvåning anno 1929

Välkommen till denna underbara "Byggmästarvåning" med härlig 20-talskänsla och oslagbart ljus. Vackert belägen i Äppelviken med genuin småstadskänsla. Tillgång till underbar trädgård med uteplatser och fruktträd, där man redan tidigt på året kan njuta av vårsolen och på sommaren avnjuta en god bok i svalkande trädskugga. Trädgården lämpar sig även utmärkt för härliga grillkvällar i goda vänners lag.

Ett boende för dig som söker oslagbar småstadskänsla, genuin 20-talscharm förenat med modern design som tillsammans förenar villaboendets fördelar och bostadsrättens enkelhet. Med 10 minuter in till city, ett stenkast till badklippor och promenadstråk utmed Mälarstranden samt med naturen och skogen alldeles inpå knuten kan man knappast bo bättre.

-"Ett boende utöver det vanliga präglat av ljusa färger, fantastiskt ljus och harmonisk hemkänsla....."

Nära till spårvagnen samt trivsamma Alléparken med bokhandel, blomsterbutik, restaurang, konditori och café m.m. En hållplats från Alléparken ligger Alviks Torg med all sin service, och stadens alla begivenheter ligger bara en bro bort. Till Alvik kan du även promenera, och det tar inte mer än 5 minuter! Och Mälarens bad och båtliv är aldrig långt borta

Huset har endast tre lägenheter vilket ger en personlig och lugn atmosfär. Den gemensamma trädgården och stora balkongen skapar "villakänsla" som ger livskvalitet. Hit kan du dra dig undan med en god bok eller bjuda in till grillparty ljusa sommarkvällar.

Sammanfattningsvis ett fantastiskt sätt att bo. Det bekväma lägenhetsboendet i kombination med villakänslan som läget och trädgården ger. En lugn oas med genuin småstadsidyll och "stora staden" alldeles inpå, när man önskar.

Planlösning

Via husets entré från trädgårdssidan kommer man vidare in till lägenheten i entréplan. Här möts du av en stor välkomnande hall med golvklinker och tre garderober för praktisk avhängning. Hallen är centralt placerad i lägenheten och öppnar upp till kök, vardagsrum, badrum och sovrum likt en solfjäder.
I anslutning till hallen ligger det stora och ljusa vardagsrummet med matsalsdel. Rummet, som vetter åt väster, är både generöst och mysigt planerat med burspråk, fransk balkong och vacker ekparkett med golvvärme. Ett härligt vardagsrum med flödande eftermiddagsljus genom det vackra burspråket!

Från hallen kommer du också in till det modernt renoverade köket med golvklinker och vit inredning. Invid köksfönstret finns en trevlig matplats. Invid köket ligger ett av de tre sovrummen med parkettgolv, garderober och utsikt över trädgården. Sovrummet till vänster om hallen har en garderob och fönster in mot gården. I sydvästläge, med ingång från vardagsrummet, ligger sovrum nummer tre som idag används som bibliotek/allrum. Rummet har en hög fransk balkong och på golvet ligger nyinlagd parkett. De två större sovrummen har fönster i två väderstreck.

I anslutning till hallen ligger även det helt nyrenoverade badrummet.

Historik

Äppelviken - En trädgårdsstad av Olle Rex - Grobladet maj 2017

Det är ett samhälle med blandad, småskalig bebyggelse där de flesta bor i villor och radhus, men ibland också i flerfamiljshus. Sådana samhällen ligger i oftast långt utanför storstadens centrum. Trädgårdsstäder har utvecklades sedan början av 1900-talet i samband med utveckling av lokala järnvägsnät och nya levnadsmönster. Trädgårdsstädernas utformning har sedan blivit olika i olika länder efter anpassning till lokala traditioner.

Grundläggande idéer för trädgårdsstaden - Garden city - utformades 1898 av den brittiskastadsplaneraren Ebenezer Howard som ville skapa en modern mindre stad som skulle vara självständig gentemot storstaden i centrum. Howards idéer bär flera socialreformistiska drag och har sedan dess i hög grad influerat modern stadsplanering.

De svenska trädgårdsstäderna blev inte lika självständiga samhällen som sina engelska eller tyskaförebilder. De har byggts med måttlig täthet och med färre inslag av offentliga byggnader, små torg med butiker och ibland en skola. Typiskt är också att kuperad terräng lämnades obebyggd och formades till park- eller naturområden. Stadsplaneringen präglades av sådan anpassning till terrängen och med mjukt formade gator. Till varje bostad skulle det finnas en trädgård gärna för nyttoväxter.

Definitionsgränsen mellan en trädgårdsstad och ett vanligt villaområde kan ibland vara något diffus. Ordet trädgårdsstad har en positiv klang som kommer från sina vackra historiska förebilder i England och Tyskland. Ett traditionellt villaområde med lite buskar och grönt runtomkring utgör definitivt något helt annat än Trädgårdsstaden med sitt varierade innehåll och speciella stadsplanemönster.

Äppelviken och Ålsten är delar av ett omfattande stadsplaneområde som planerats med de flesta av de typiska komponenterna i en Trädgårdsstad. Området byggdes ut så snart spårförbindelsen kom igång vid samma tid som etableringen runt tågsträckningen ut mot Saltsjöbaden och Djursholm. En viktig ingrediens i trädgårdsstadens planering är små torg som motsvarar "the village green" i den engelska förlagans småstadstorg. Smedslättstorget i Bromma är ett vackert exempel på ett sådant trädgårdsstadstorg. Längs alla sidorna begränsas torget av sammanbyggda hus i två våningar med butiker och serviceinrättningar i bottenvåningen. Torgytan innehöll ambitiösa planteringar för rekreation...

Läs mer

Säljarens ord

Från the Big Apple till the Garden City
För snart 6 år sedan flyttade vi från Manhattan till Äppelviken. Med vårt första barn på väg
var det här precis det vi letade efter, vad vi då tyckte var "livet på landet", bara ett stenkast från stan.

Här har vi fått en oslagbar kombination av flerfamiljshus och villa. En egen, ovanligt ljus våning omgärdad av grön växtlighet. Den praktiska planlösningen med stor hall och badrum omringat av kök och fyra stora rum gör boendet lättskött. Hallen ligger i mitten av huset vilket gör att man når alla rum direkt härifrån. Badrummet med det stora fönstret gjordes om då vi flyttade in så det blev luftigare och mer praktisk med platsbyggd förvaring exempelvis. När vi fick barn nummer två var det tänkt att barnen skulle få egna sovrum men de ville hellre dela rum så vi behöll vårt mysiga bibliotek som också blivit ett extra rum för barnens lek med kompisar och där gäster har kunnat övernatta vid behov.

Köket var helt nytt när vi flyttade in och som barnfamilj har det varit skönt att ha en praktisk matplats till vardags med klinker på golvet som tål allt till vardags. När vi velat få den där lyxkänslan under måltiden oavsett det gäller frukost, lunch eller middag har vi intagit den i vardagsrummet, husets pärla! Rummet har ett fantastiskt ljusinsläpp från burspråk och fransk balkong, från morgon till kväll. Här har många trevliga middagar och högtider firats med familj och vänner och det är absolut det rum vi kommer sakna mest när vi lämnar vår härliga våning mitt i trädgårdsstadens villaidyll.

Från lägenheten kan vi kliva ut direkt till den fantastiska tomten, eller gå upp en halv trappa för att exempelvis avnjuta en frukost på balkongen i morgonsolen. På sommaren står dörren ut till den härliga trädgården nästan alltid öppen. Barnen har sprungit in och ut som dom har velat eftersom tomten är omgärdad av staket och den anrika grinden som bevarats från 30-talet då fastigheten hade en kommersiell verksamhet. Många födelsedagskalas har det också blivit i vår soliga trädgård som blir riktigt varm även under en höst- och vårdag då man kan sitta i lä vid tegelmuren på uteplatsen.

Föreningen om tre lägenheter delar på hela den stora trädgården inklusive balkong,
uteplatser, förråd och skjul. I källaren finns en gemensam tvättstuga, badrum, arbetsbänk, pentry, frys och förvaring samt var sitt förråd. Dessutom finns en gillestuga med öppen spis som för närvarande hyrs ut till en av medlemmarna. Alla i föreningen bidrar till trädgårdsskötsel och städning. Det har under hela vår tid varit en välfungerande förening med stabil ekonomi och med mycket trevliga och tillmötesgående grannar som bidragit till en bekymmersfri vardag. Sommartid är oftast någon hemma och pysslar om huset så det är sällan det står helt tomt. Samtidigt finns det alltid plats för alla utomhus med två uteplatser och en balkong.

Äppelviken är det optimala för den som vill bo i ett grönt och lugnt område och samtidigt ha allt man behöver nära inpå. Vi har haft barnen på en underbar förskola bokstavligen rakt över gatan vilket har förenklat livspusslet. Mycket uppskattat är närheten till Alléparken med bl.a. trevliga Park café, inredningsbutik och bokhandel på några minuters gångavstånd. En promenad till Alvik med ytterligare caféer och affärer tar knappt 10 min. Man cyklar eller tar spårvagnen och tunnelbanan till stan på 20 minuter. Badklipporna nere vid Äppelviken ligger bara några hundra meter bort så där har vi spenderat många vackra sommardagar med nära och kära. Här börjar också ett väldigt vackert promenad stråk som just nu renoveras med en
härlig spång längs med vattnet och som leder hela vägen bort till Solviksbadet och Ålstens
marina. Med lite tur får man en skön plats i solen på marinan där man kan avsluta dagen med middag i solnedgången!

Kort sagt, vi tycker vi har haft ett fantastiskt trevligt och bekymmersfritt boende under de år vi bott här. Det känns lite vemodigt att lämna den här underbara lägenheten men vi är övertygande om att nästa ägare kommer stortrivas också.

Från the Big Apple till the Garden City
För snart 6 år sedan flyttade vi från Manhattan till Äppelviken. Med vårt första barn på väg
var det här precis det vi letade efter, vad vi då tyckte var "livet på landet", bara ett stenkast från stan.

Här har vi fått en oslagbar kombination av flerfamiljshus och villa. En egen, ovanligt ljus våning omgärdad av grön växtlighet. Den praktiska planlösningen med stor hall och badrum omringat av kök och fyra stora rum gör boendet lättskött. Hallen ligger i mitten av huset vilket gör att man når alla rum direkt härifrån. Badrummet med det stora fönstret gjordes om då vi flyttade in så det blev luftigare och mer praktisk med platsbyggd förvaring exempelvis. När vi fick barn nummer två var det tänkt att barnen skulle få egna sovrum men de ville hellre dela rum så vi behöll vårt mysiga bibliotek som också blivit ett extra rum för barnens lek med kompisar och där gäster har kunnat övernatta vid behov.

Köket var helt nytt när vi flyttade in och som barnfamilj har det varit skönt att ha en praktisk matplats till vardags med klinker på golvet som tål allt till vardags. När vi velat få den där lyxkänslan under måltiden oavsett det gäller frukost, lunch eller middag har vi intagit den i vardagsrummet, husets pärla! Rummet har ett fantastiskt ljusinsläpp från burspråk och fransk balkong, från morgon till kväll. Här har många trevliga middagar och högtider firats med familj och vänner och det är absolut det rum vi kommer sakna mest när vi lämnar vår härliga våning mitt i trädgårdsstadens villaidyll.

Från lägenheten kan vi kliva ut direkt till den fantastiska tomten, eller gå upp en halv trappa för att exempelvis avnjuta en frukost på balkongen i morgonsolen. På sommaren står dörren ut till den härliga trädgården nästan alltid öppen. Barnen har sprungit in och ut som dom har velat eftersom tomten är omgärdad av staket och den anrika grinden som bevarats från 30-talet då fastigheten hade en kommersiell verksamhet. Många födelsedagskalas har det också blivit i vår soliga trädgård som blir riktigt varm även under en höst- och vårdag då man kan sitta i lä vid tegelmuren på uteplatsen.

Föreningen om tre lägenheter delar på hela den stora trädgården inklusive balkong,
uteplatser, förråd och skjul. I källaren finns en gemensam tvättstuga, badrum, arbetsbänk, pentry, frys och förvaring samt var sitt förråd. Dessutom finns en gillestuga med öppen spis som för närvarande hyrs ut till en av medlemmarna. Alla i föreningen bidrar till trädgårdsskötsel och städning. Det har under hela vår tid varit en välfungerande förening med stabil ekonomi och med mycket trevliga och tillmötesgående grannar som bidragit till en bekymmersfri vardag. Sommartid är oftast någon hemma och pysslar om huset så det är sällan det står helt tomt. Samtidigt finns det alltid plats för alla utomhus med två uteplatser och en balkong.

Äppelviken är det optimala för den som vill bo i ett grönt och lugnt område och samtidigt ha allt man behöver nära inpå. Vi har haft barnen på en underbar förskola bokstavligen rakt över gatan vilket har förenklat livspusslet. Mycket uppskattat är närheten till Alléparken med bl.a. trevliga Park café, inredningsbutik och bokhandel på några minuters gångavstånd. En promenad till Alvik med ytterligare caféer och affärer tar knappt 10 min. Man cyklar eller tar spårvagnen och tunnelbanan till stan på 20 minuter. Badklipporna nere vid Äppelviken ligger bara några hundra meter bort så där har vi spenderat många vackra sommardagar med nära och kära. Här börjar också ett väldigt vackert promenad stråk som just nu renoveras med en
härlig spång längs med vattnet och som leder hela vägen bort till Solviksbadet och Ålstens
marina. Med lite tur får man en skön plats i solen på marinan där man kan avsluta dagen med middag i solnedgången!

Kort sagt, vi tycker vi har haft ett fantastiskt trevligt och bekymmersfritt boende under de år vi bott här. Det känns lite vemodigt att lämna den här underbara lägenheten men vi är övertygande om att nästa ägare kommer stortrivas också.

Mer fakta om bostaden

Lägenhet

Adress
Alviksvägen 59, 16753 Bromma
Ort - stadsdel
Bromma
Fastighetsbeteckning
Biskötaren 9
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Avgift per månad
3 995 kr/mån inkl värme, VA
Boarea
98 kvm
Uppmätningsnorm SS 021054:2009
Antal rum
4 rok

Renoveringar - bostaden

2016
Bredspackling och målning av väggar i sovrum 2.

2016
Elöversyn hela lägenheten, nya dragning av el i sovrum 2.

2015
Nya bänkskivor med rundade hörn samt ny diskho och LED-belysning över diskbänk i kök.

2015
Installation av dimmer i hall, vardagsrum samt sovrum 2.

2015
Installation säkerhetsdörr i stål med MDF-skiva på in- och uttsida, klass 7-lås, 42db ljudisolering samt U-värde på 0,95.

2014
Byte till ljud-och energireducerande innerglas i vardagsrum och bibliotek till 9mm ljudlamell/energispar och energi-glas 1,7.

2014
Ny diskmaskin Bosch.

2013
Helt nytt badrum i samband med stambyte 2013.
- Golvvärme
- Badkar med takdusch
- Spotlights
- Kommod och vägskåp i valnöt från Vedum
- Platsbyggda bänkskiva med valnötslist från Vedum

2012
Målning av väggar och tak samtliga rum.

2010
Nytt kök

Fakta om föreningen

Källare
Tvättstuga med 2 st tvättmaskiner och 1 st torktumlare.
Äldre badrum med badkar, handfat och wc i källaren.
Kombinerat cykel- och barnvagnsrum, däckförråd och stort gemensamt allrum med öppen spis (ej i funktion).

Förråd
Förråd i trädgården med plats för trädgårdsredskap mm.

Övrigt
Städning, trädgårdsskötsel och snöröjning görs av medlemmarna.
För större trädgårdsarbeten anlitas företag.

Uteplats
Gemensam trädgård med två stenbelagda uteplatser samt en stor gemensam balkong.

P-plats
Finns ej. Fri parkering på sidogatan.

Antal lägenheter
Liten trevlig förening med tre lägenheter som samtliga upplåts med bostadsrätt.

Föreningens ekonomi
Ytterst välskött förening med låg belåning

Renoveringar - Brf Biskötaren 9

2017
Nytt tak på bod, målning av skjul

2016
Installation av fiber
Översyn Elinstallationer

2014
Renovering av trappuppgång

2013
Totalt stambyte

2010
Utvändig renovering.
Fönstermålning/kittning.
Nytt tak (ny papp, läkt och tegel) samt renovering av takfötter och snörasskydd.
Nya stammar i källargolv och vertikalt anslutning till lägenhet i entréplan.

2007
Renovering av trapphus. Spolning av avloppsstammar.

2002
Installation av bergvärme.

1998
Renovering av fasad och målning av fönster. Översyn och justering av tak samt nya stuprör och hängrännor. Renovering av källare.

1997
Spolning av avloppsstammar.

Planlösningar

Områdesbeskrivning

Mälarens glitter och naturen inpå knuten, skog och sjö för långa promenader, kvarterskrogar, konditorier där man köper sitt färska frukostbröd på helgen och bokhandeln vid Alléparken. Detta är några av sakerna du kan njuta av i Äppelviken. Nockebybanan och tunnelbanan finns på gångavstånd när man vill in till vimlet i stan.

Områdesbeskrivning

Mälarens glitter och naturen inpå knuten, skog och sjö för långa promenader, kvarterskrogar, konditorier där man köper sitt färska frukostbröd på helgen och bokhandeln vid Alléparken. Detta är några av sakerna du kan njuta av i Äppelviken. Nockebybanan och tunnelbanan finns på gångavstånd när man vill in till vimlet i stan.

Alviksvägen 59-1
Alviksvägen 59-2
Alviksvägen 59-3
Alviksvägen 59-4
Alviksvägen 59-5
Alviksvägen 59-6
Alviksvägen 59-7
Alviksvägen 59-8
Alviksvägen 59-9
Alviksvägen 59-10
Alviksvägen 59-11
Alviksvägen 59-12
Alviksvägen 59-13
Alviksvägen 59-14
Alviksvägen 59-15
Alviksvägen 59-16
Alviksvägen 59-17
Alviksvägen 59-18
Alviksvägen 59-19
Alviksvägen 59-20
Alviksvägen 59-21
Alviksvägen 59-22
Alviksvägen 59-23
Alviksvägen 59-24
Alviksvägen 59-25
Alviksvägen 59-26
Alviksvägen 59-27
Alviksvägen 59-28
Alviksvägen 59-29
Alviksvägen 59-30
Alviksvägen 59-31
Alviksvägen 59-32
Alviksvägen 59-33
Alviksvägen 59-34
Alviksvägen 59-35
Alviksvägen 59-36
Alviksvägen 59-37
Äppelviken
Äppelviken
Äppelvikstorget
Äppelvikstorget
Mysiga Park konditori
Mysiga Park konditori
Välkommen hem
Välkommen hem
Alléparken med hållplats för 12:an
Alléparken med hållplats för 12:an
Äppelvikshamnen
Äppelvikshamnen
Mälaren med dess badklippor
Mälaren med dess badklippor
Stora Mossen IP inom cykelavstånd för den sportiga
Stora Mossen IP inom cykelavstånd för den sportiga